Тази супер храна от Азия има удивителни свойства за здравето и добрата форма
ПАЗИ ОТ БОЛЕСТИ
Ферментиралият чесън е чудесен продукт, който може да ни предпази от много неразположния и болести на съвременния живот: проблеми със сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, онкологични процеси, атеросклероза на кръвоностните съдове, нестабилно кръвно налягане, възпалителни процеси и простудни заболявания.
Черният чесън подобрява функцията на бъбреците и предпазва от заболявания на черния дроб. В качеството си на активатор на функцията на панкеаса и на секрецията на инсулин, играе важна роля при лечението на диабета.
Препоръчва се при свръхтегло, както и при безсъние. Полезен е за кръвообращението, пречиства кръвта и предпазва стените на кръвоносните съдове от холестеролни плаки.
1-2 скилидки дневно са достатъчни за укрепване на имунната система. Те могат да се приемат директно или да се използват в различни кулинарни рецепти.
В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ
Да се приготви черен чесън вкъщи не е невъзможно, но изисква време и доста електрическа енергия. Нужно е целите главички чесън да се наредят с връхчетата нагоре на дъното на стъклен огнеупорен или глазиран керамичен съд, да се навлажнят като се напръскат с вода. Съдът се затваря херметически, поставя се във фурната и в продължение на 30 денонощия непрекъснато се държи при постоянна температура 60-70 градуса по Целзий. Използвайте здрави, ненаранени главички чесън, за да избегнете вкарването на бактерии в процеса. Погрижете се стъкленият съд и капакът му да са абсолютно чисти. По време на цялата ферментация влагата от съда не трябва да изчезва, затова ако съдът не се затваря херметически, изпозвайте алуминиево фолио и го запечатайте.
МАСКА ЗА ЛЪСКАВА КОСА С ЧЕРЕН ЧЕСЪН
3 скилидки чесън се намачкват и се смесват с 20 мл рициново масло и 1 жълтък. Получената смес се нанася по цялата коса. След като маската престои около час, измийте обилно с шампоан.
В Тайланд добавят черен чесън в енергийните напитки, а едно от най-интересните му приложения е в рецепти за шоколад!
РИЗОТО С ГЪБИ И ЧЕРЕН ЧЕСЪН
Продукти: 1 л зеленчуков бульон, 125 г масло, 4 супени лъжици зехтин, една глава лук, 4 обелени скилидки черен чесън, 400 г ориз, 1 малка чаша бяло вино, 225 г нарязани гъби, 25 г настърган пармезан, магданоз, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: В голяма тенджера сложете бульона и изчакайте, докато започне да къкри. Разтопете 50 г масло в тиган с 2 с.л. зехтин. Добавете нарязаните гъби и малко сол и пипер. Изчакайте, докато гъбите станат готови. След това вземете друг, по-голям тиган и затоплете 50 г масло и 2 с.л. зехтин. Добавете нарязания лук и го запържете, докато омекне. Към него прибавете нарязания черен чесън и разбъркайте добре. След това добавете и ориза и смесете всичко. Сложете в тигана и виното. Изчакайте, докато течността се изпари, и не спирайте да бъркате. Добавете и черпак от бульона. Веднага щом той се абсорбира, добавете още един и продължете така, докато оризът се свари. Бъркайте непрекъснато. Когато оризът е готов, разбъркайте го с гъбите. Поръсете отгоре пармезана, добавете още малко масло и овкусете със сол и пипер.
Последвайте ни
0 Коментара: