Декември отмина с многобройните си празници, семейни, приятелски и служебни събирания. В много от домакинствата остават огромни количества пържоли, печени меса, гарнитури, които се дояждат със седмици. Лошо няма – даже някои ястия стават по-вкусни, след като престоят няколко дни, но на мене ми доскучава и винаги гледам да ги „преобразя“ в нещо по-екзотично и неразпознаваемо.

В този брой ще ви предложа няколко идеи какво да правите с остатъците така, че да получите съвсем ново, но пак много вкусно блюдо:

Чудо за всяка вечер

Прави се много лесно и е вкусна, както топла, така и студена!

Нарежете четвърт кисела зелка на ситно. Също така обработете 1 праз лук, 1 люта чушка и всичко това изсипете в 2 литра зелев сок. Овкусете с 2-3 с.л. силно загрят зехтин, в който сте прибавили 1 ч.л. счукан лют, червен пипер – колкото по-люто, по-добре, и 1 скилидка пресован чесън. Сол не е нужно да добавяте, защото зелевият сок си е доста солен. Яжте от това чудо всяка вечер, вместо вечеря и ще видите как мазнините ще се свличат от вас, като сняг след горещ душ!


..................................................
 
Не съм сигурна колко от българите могат да си ги позволят, но скаридите, калмарите и мидите са не само едни от най-бедните на калории продукти, но и карат тялото да гори повече мазнини.

Скариди със зеленчуци

Мариновайте от предната вечер скаридите /обелени/ или калмарите – нарязани на кръгчета и обелени, в настърган, пресен джинджифил, 1-2 с.л. лимонов сок, 1-2 скилидки пресован чесън, 1 ситно нарязана люта чушка, няколко стръка пресен магданоз – ситно нарязан. Бланширайте броколите – изрежете ги от пънчето, да ви се получат „букетчета“ и ги потопете за около минута, минута и трийсет секунди във вряща и подсолена вода. Извадете и потопете този път в ледено студена вода, за да спрете процеса на готвене. Вкусно и полезно е и с млад грах, и със зелен боб. Загрейте в тиган с дебело дъно малко зехтин и прибавете скаридите заедно с маринатата. Когато започнат да се свиват, добавете и зеленчуците, като не преставате да бъркате, за да не залепнат и да не се пресготвят. Овкусете със сол и смлян пипер, щипка шафран или куркума. Поднесете горещи!


.................................................. 

Гуакамоле!

Нищо, че авокадото е богато на мазнини, то е направо горелка за натрупаните кила, отделно, че е много полезно и ни доставя маса витамини и минерали. Една от най-вкусните и популярни салати е мексиканската Гуакамоле:

Изберете 2-3 броя узряло и меко авокадо. Обелете от кората, но запазете костилките. За да не ви почернее салатата, трябва да поставите после вътре в нея костилките. Този трик ми го показа една мексиканска индианка и винаги проработва! Намачкайте с вилица /никога с пасатор/ авокадото и овкусете със сол. Прибавете ситно нарязани: 1 домат, 1 шалот лук, няколко стръка пресен кориандър, 1 люта чушка и объркайте всичко много добре и донамачкайте, да ви се получи гладка паста. Прибавете сока на 1 лайм, 3-4 с.л. зехтин и 1 ч.л. чили лют пипер и 1-2 скилидки пресован чесън. Гуакамолето е прекрасна гарнитура, както и разядка с всякакъв вид чипс.


..................................................  

Диетично не означава безвкусно!

И за това ще ви предложа няколко заместители на обикновения, картофен чипс.

Нарежете на тънко – с белачката за картофи или с мандолината, ако имате, на тънки, чипс слайсове, моркови, ряпа, цвекло, целина, пащърнак, портокали, ябълки. Наредете тънките парченца върху тавичка, постлана с готварска хартия, поръсете с малко зехтин и морска сол, и печете на 50 С загрята фурна и леко отворена /аз слагам една лъжица на вратичката, която да предотвратява да се затвори напълно/ около 5-6 часа.  Предполагам, че този метод няма да излезе много евтин, за това има и алтернативни решения – по интернет може да си намерите така наречените „електрически черджета/килимчета за сушене“. Те консумират много малко енергия и ако ги поставите на стена в близост до тавичката с чипса, може да си го приготвите много по-бързо и евтино. Готовия чипс насипете в хартиени пликове и оставете на хладно, сухо място.


.................................................. 
 
Още една салата, която освен вкусна и полезна, е и добра да се избавим от натрупаните през зимата паласки

Мимоза салата

Използвайте плодове, които са врагове на дебелата фигура: зелена ябълка, селъри, сварено цвекло, ананас, киви, ягоди. Нарежете ги на средно големи парчета и ги размесете в дълбока купа. Отделно смесете 1 ч.ч. котидж чийз /нещо като извара, но на зърна, има структура като стиропор – продава се вече по българските супери/, с 1 ч.ч. обезмаслена, заквасена сметана и 2-3 с.л. обезмаслена майонеза. Овкусете с малко сол и ситно нарязан пресен, див лук. Разбъркайте всичко на гладка маса и излейте върху нарязаните плодове и зеленчуци, като продължавате да бъркате внимателно. Прибавете ситно нарязани листа на селъри за гарнитура.


..................................................  

Говорейки за салати и продукти, горящи мазнини, няма как да не споменем царицата на арабската кухня

Табуле!

Нарежете на ситно две връзки пресен магданоз, прибавете 1 домат, нарязан на дребни кубченца, също така нарязани половин глава червен и 1-2 стръка зелен лук, половин ч.ч. предварително сварен биологичен булгур или киноа, сок от прясно изцеден лимон, сол и няколко супени лъжици зехтин. Разбъркайте всичко и се насладете с всичките си сетива на този здравословен деликатес!


..................................................  

И да завършим с нещо българско

Поширани яйца по панагюрски!

Загрейте до 75 С вода, сипете на 1 л вода 1 к.ч. бял оцет, 1 ч.л. сол и пъхнете смело една лъжица вътре в тенджерата. Завъртете бързо лъжицата по посока на часовниковата стрелка да ви се получи вихрен водовъртеж от водата и веднага чукнете вътре едно яйце. Не го пипайте, а го оставете да се върти. Когато престане, нека престои вътре още 2-3 мин. да му се втвърди белтъкът, но жълтъкът вътре да е все още течен. Извадете го с решетъчна лъжица внимателно и отделно забъркайте соса: Разбийте 1 кофичка обезмаслено кисело мляко със сол на вкус, пресован чесън, ситно нарязан див лук и залейте със соса пошираните яйца, които сте поставили в дълбока чиня. Загрейте 1-2 с.л.  зехтин и прибавете смлян лют, червен пипер. Веднага изсипете подлютения зехтин върху млечния сос.


 
И помнете, че който ви обича, ще ви хареса и с няколко кила отгоре. Отслабвайте, бъдете красиви, заради себе си и заради здравето си, а не от празна суета!
Ваша МАРИЕЛА