Натуралните вещества, съдържащи се в портокалите, червения пипер и различните “цветни” плодове и зеленчуци, могат да защитят от рак на белите дробове. На страниците на популярно медицин ско списание авторите на новото изследване заявяват за профилактичните свойства на бета-криптоксантинът. Този компонент в цветните плодове и зеленчуци потиска рецепторите, с чиято помощ никотинът подхранва растежа на злокачествените тумори. Съавторът на изследването Хианг-Донг Уонг от Университета “Тафтса” от Бостън уверява, че получените резултати могат значително да понижат заболеваемостта от рак на белите дробове в целия свят. 
По данни на Американската асоциация по белите дробове, пушещите мъже умират от белодробен рак 23 пъти по-често от непушещите. Пасивното пушене също има голям дял в тази статистика. Ежегодно в САЩ около 7000 души умират от рак, предизвикан от цигарен дим. 

Целият текст и още интересни материали може да прочетете на най-добрия здравен сайт Zdrave.to