Скорошни проучвания доказват, че яденето на определено количество плодове и зеленчуци всеки ден може да удължи живота ни с цели 10 години. Една от причините е, че някои видове плодове и зеленчуци могат да намалят риска от коварни болести като рак. Кои храни и от какви заболявания ни предпазват?

Зелените и жълтите зеленчуци като спанака и чушките, както и карфиолът спомагат за предотвратяването на рак. За занижаване на риска от сърдечни заболявания и инфаркт е добре да консумирате ябълки, круши, цитрусови плодове, салати, маруля и карфиол.

Резултатите от последни проучвания сочат, че: 800 гр. консумация на плодове и зеленчуци всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 28%. 800 гр. консумация на плодове и зеленчуци всеки ден намалява риска от рак с 13%. 800 гр. консумация на плодове и зеленчуци всеки ден намалява риска от преждевременна смърт с 31%.

И това е интересно! Защо трябва да ядем маслини всеки ден? Четете още интересни новини за здравето на най-добрият здравен сайт Zdrave.to

Медицинските специалисти съветват да наблягаме върху плодовете и зеленчуците, тъй като те намаляват нивото на холестерола, подобряват кръвното налягане, съдържат антиоксиданти и подсилват имунната система. Хубаво е да приемаме плодове и зеленчуци 5 пъти дневно. Разбира се, трябва да съчетаем консумацията им с физическа активност и спорт, които също удължават живота ни.

Източник: woman.bg