Британски учени: Една шепа ядки на ден ще ви пази от най-коварните болести
"В хранителните изследвания повече внимание се отделя на опасните убийци като болести на сърцето, инфарктите и рака, но сега започваме да анализираме информацията и за други заболявания", каза съавторът на изследването Дагфин Аун от Имперския колеж в Лондон.
И това е интересно: Какви са ползите и вредата от солта и захарта - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to
"Открихме последователно намаляване на риска от много различни болести. Това е силна индикация, че има истинска връзка между консумацията на ядки и различни полезни за здравето резултати. Ефектът от такова малко количество храна е доста значителен", добави той.
Екипът анализира публикувани изследвания, обхванали над 800 000 участници от цял свят. Включени са всички видове ядки - лешници, орехи, фъстъци.
"Ядките и фъстъците са с високо съдържание на фибри, магнезий и ненаситени мазнини - основни хранителни съставки за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, които намаляват нивата на холестерола. Някои ядки, в частност орехите и пеканите, съдържат и много антиоксиданти, което помага при борба с оксидативния стрес и е възможно да намали риска от рак", каза още Аун.
Източник: БТА
Последвайте ни
0 Коментара: