Трикратната победителка в световните купи по сноуборд Александра Жекова гостува в bTV, където обясни малкото български успехи в нейния спорт със спецификата на самата дисциплина. "Самият спорт е много специфичен. Не е просто строго техничен. Той е един функционален спорт, който може да се тренира в зала. Това е огромната разлика. Тук ние играем с една стихия, с природата и това коства много дълги години опит и отдаване", каза Жекова.

Най-добрата ни сноубордистка предвижда, че следващата година ще бъде много силна за българските зимни спортове. Страната ни ще бъде домакин на няколко оспорвани и атрактивни състезания. "Предстои много силна година за България. Предстоят ни много силни състезания по сноуборд, като ще бъдем домакини на европейски купи и три световни купи в трите дисциплини, които ще се проведат на Банско в началото на февруари месец. Това смятам, че е страхотно. Сцената в България се развива и това е повече от прекрасно", доволна е Сани.

Жекова сподели, че има високи очаквания и за собственото си представяне - "Моите цели са високи, както винаги, макар че идвам след две контузии на колената през миналия сезон. Чувствам се добре. Положително настроена съм към сезона. Имам много желание да се развивам, да ставам по-добра и се надявам да съм здрава, за да мога да постигна върхови класирания", оптимист е Жекова.

Тази вечер тя ще бъде специален гост на премиерата на филма "AfterForever". Спиращите дъха кадри ще бъдат представени в НДК от 20 часа. "В този спорт има елемент на опасност, но хората, които снимат тези филми са абсолютни професионалисти. Те правят единствено и само това. Инвестират страшно много време в каране, в прогресиране в този спорт и занаят какви са рисковете, пред които се изправят и разбира се винаги се взимат максимални мерки за безопасност", обясни Жекова.

Как протича подготовката на един сноубордист през летните месеци, влияе ли глобалното затопляне на тренировките и на кого иска да предаде опита си българката, може да видите ТУК!