България за първи път в историята ще бъде домакин на четири старта при жените от Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в рамките на един сезон. Пампорово ще приеме два слалома на 9 и 10 февруари, а Боровец ще организира два гигантски слалома на 12 и 13 февруари.

"България за първи път ще приеме на четири старта от Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в един сезон. Това може само да ни радва. Това е и категорична оценка от Световната федерация за това как провеждаме своите домакинства. С оглед на участничките има всички предпоставки за силни състезания. Българското правителство винаги е подкрепяло ски спорта и федерацията, с която работим много добре. За организирането на състезанията сме отделили общо 1,4 милиона лева, по 700 хиляди лева за двата ни курорта", каза министърът на спорта Красен Кралев.

България ще бъде представена от Мария Киркова, Вера Асенова, Михаела Кехайова, Даниела Елинова и Ролита Стоименова, която ще участва само в слаломите. "Класиране в топ 40 ще бъде успех. Очакванията ни са по-големи само за Мария, която е най-опитната. Другите състезателки са млади и главната цел ще бъде да завършат", коментира вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев. Заявки за участие в стартовете в Пампорово са подали около 75 алпийки.

В Боровец на този етап състезателките са около 70, но допълнителни заявки се приемат до събота. "Има няколко състезателки от топ 20 на Световната купа, а едно от най-интересните имена е на Петра Влъхова, която ще кара в Боровец", коментира Виктор Гичев, директор на четирите състезания.

Влъхова е световна шиампионка за девойки от Ясна 2014 в слалома, като спечели и титлата в дисциплината на младежката зимна Олимпиада в Инсбрук 2012. 20-годишната словачка в средата на декември спечели първата си победа за Световната купа в слалома в Оре (Швеция). Въпреки топлото време в последните дни, двата курорта са готови за състезанията.

"Вчера направихме сноу-контрол на пистите. Имаме зелена светлина от Световната федерация. Въпреки топлото време в цяла Европа, ще бъдем напълно готови. Нямаме притеснения. Има достатъчно изкуствен сняг от над метър и в двата курорта", каза още Гичев.