Едно от любимите занимания на всички при идването на зимата е боят със снежни топки. Историята няма източници относно времето, когато се е зародила тази традиция, но се счита, че произлиза от Западната цивилизация.

От времето на американската гражданска война има информация, че на 29 януари 1863 година група войници от Тексас започват да замерят със снежни топки съюзниците си от Арканзас, а нещата ескалират до такава степен, че участие в боя се включват 9000 души от армията на Северна Вирджиния. Има документиран случай и от следващата година.

Световният рекорд по най-голям бой със снежни топки или поне според „Книгата с рекордите „Гинес“ се е състоял на 31 януари 2016 г. в канадския град Саскатуун, където участие взимат повече от 8200 човека.

Въпреки че боят със снежни топки е едно от най-големите забавления през зимата, на много места той е забранен. Счита се за опасен, тъй като топката може да съдържа ледени парчета или камъни, които сериозно може да наранят ударения човек.

За това винаги предприемчивите японци са превърнали боят със снежни топки в спорт с фиксирани правила. Спортът носи името Юкигасен, което е съставено от японските думи юки (сняг) и касен (битка). Юкигасен е създаден на остров Хокайдо, най-северният от японските острови. Целта е да се привлекат повече туристи през зимния сезон.

Първият турнир е проведен през 1989 г., а през годините популярността на снежният бой дотолкова се разраства, че вече се провеждат и състезания във Финландия, Швеция, Норвегия, Русия, САЩ, Канада и Австралия. Победителите от тези надпревари получават автоматично място сред 100-те участника на световното първенство в Собецу. Играчи от държави, които нямат собствени турнири по Юкигасен може да подадат молба за участие и да се надяват да получат уайлдкард.

Юкигасен комбинира в себе си няколко популярни летни видове спорт - пейнтбол, народна топка и превземи базата (плени знамето). Отборите са съставени от капитан и девет регистрирани играчи. От тях седем са активни и двама са резерви. Капитанът може да се включи като играч, но в началото на срещата на терена трябва да има седем състезатели, като поне трима от тях задължително са жени. Целта е да „изгориш“ съперник с попадение от снежна топка, а отборът ти да плени знамето на противника или поне да се приближи по-близо.

Играят се три чисти от по три минути. Печели отборът, който е записал победа в поне две от трите периода. Има си и правила за точкуване. Пленяване на чуждо знаме се награждава с 10 точки. Отстраняването на всички противници чрез попадение със снежна топка – 7 точки. Ако времето изтече и няма пленен флаг или отстранен изцяло отбор, се присъждат по една точка за всеки „оцелял“ играч и по този начин печели тимът, с най-много състезатели на полето. При равенство се извършва хвърляне в цел и победителят печели мача. Задължително условие е използването на шлем и предпазна маска за лицето, които пазят от нараняване на главата при директно попадение.

Топките съвсем не са тези, познати на всички и направени чрез притискане на сняг с ръце. За равнопоставеност на отборите има изисквания. Всяка топка трябва да е с диаметър между 6,5 и 7 см. За целта е използва специално създадена преса. Всеки отбор разполага с по 90 топки за всяка една част или общо 270.

Това е Юкигасен. Спорт, в който всички са участвали по някакъв начин, но малцина сигурно са знаели, че има световно първенство и установени правила. Дори в този празничен ден може да поспортувате Юкигасен, стига все пак да намерите сняг. По-лесно е за тези, които празнуват в планината, а останалите ще трябва да чакаме падането на следващия сняг.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ