Алпинистите Боян Петров и Атанас Скатов стъпиха и на петия по височина връх на планетата - Макалу (8483 метра). Днес, точно в 12 часа непалско време двамата са покорили върха. Информацията е от Скатов, който се е обадил на хора от екипа си по сателитния си телефон. От Боян Петров все още няма официално потвърждение.

Точно 22 дни след успешното изкачване на най-смъртоносния връх - Анапурна (8091 м) на 1 май, днес Наско стъпи на петия по височина връх на нашата планета - Макалу. На 16 май сливналията слезе в базов лагер на Дхаулагити, след като достигна височина 7925 м. и поради лошо време преустанови изкачването си на този връх. Възстановяваше се два дни в Катманду и на 19 май с хеликоптер се придвижи до базов лагер на връх Макалу на 5800 м. Веднага на 20 май започна изкачване на Макалу и съответно преодоляваше по един базов лагер на ден. Снощи е бил в лагер 4 на 7800 м. и е предприел изкачване тази нощ към върха.

"Точно в 12:00 непалско време след 15 часа катерене от базов лагер 4 на 7800 м. се изкачих на върха. Много съм щастлив. Върхът е много стръмен, скалисти ръбове и чакаме повече от 15 минути от върха надолу, защото не можем да се разминем с другите, които се изкачват. Времето е хубаво. Тръгвам надолу и по възможност ще се опитам да сляза възможно най-ниско до лагер 3 или 2. Слизането също ще е трудно", предаде Скатов от самия връх по сателитния си телефон.

Това е четвъртият връх от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна след Еверест (2014), Манаслу (2015) и Анапурна (2016).

На 30 април и Боян Петров покори Анапурна. С изкачването на Макалу двамата българи постигнаха целта си да покорят по два хималайски осемхилядника в предмусонния сезон. Петров първо се справи с Анапурна на 30 април (30% от опиталите изкачване там са загинали), а Скатов стори това на следващия ден. След това двамата се разделиха - Боян пое към Макалу, докато докторът от Сливен – към Даулагири. И двамата направиха по един неуспешен опит на тези два върха, но днес успяха да стъпят на петия по височина връх на планетата.

Боян Петров вече преполови своята мисия да стане първият българин, изкачил 14-те осемхилядника. Той вече има 7, като другите в актива му, освен Макалу, са Гашербрум-1 (8068 м), Кандчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163) и Анапурна (8091). Тези 7 върха са рекорд сред българските алпинисти. Освен това Боян е първият българин, стъпил на Канчендзьонга, К2 и Манаслу.