София2018 стартира годишната програма от активности за 2017-а със Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за шести път и обединява над 500 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове.

Глобална снежна емоция. Денят на снега (15 януари) се чества в 42 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази година очакваните участници са около 1 милион.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

Кога и къде: Празникът на Витоша е насрочен за 21 януари, събота, от 11 ч. на Меча поляна, в близост до хижа Алеко. София2018 се включва за втори път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, БКС, Българска федерация по катерене и алпинизъм.

За първи път. Тази година програмата се обогатява с една уникална атракция. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за първи път в България. Също така тази зима състезанията в ски-алпинизма ще бъдат валидни и за контролни при определяне на националните отбори.

Програмата за Феста в събота предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На Меча поляна ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си. Ски-учители от “Витоша ски” ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да се пробва безплатно с „писалките“. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде от долна до горна станции на лифта за писта Витошко лале. Надпреварата по зимно спускане с велосипеди за време ще бъде дебютна за планината. Предвидени са множество игри, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и визия, за най-голяма снежна топка, теглене на въже и др. Ски-учители ще направят снежно шоу. Фестът включва още планинарски песни и танци на импровизираната сцена.

Предварителна програма
10.00 – 10.30 ч. Записване на участниците – регистрация в зоната на старта х. Меча поляна
10:30 – 11:00 ч. Официално откриване
11.00 – 12.00 ч. Ски-бягане
11.00 – 12.30 ч. Ски-алпинизъм
11.00 – 12.30 ч. Алпийски ски – паралелен слалом
11.30 – 12.30 ч. Конкурс за снежни фигури и най-голяма снежна топка
12.00 – 13.00 ч. Спускане с колела
12.00 – 12.30 ч. Конкурс за карнавален костюм и визия
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване

Бонус. Всеки записал се участник до 18-годишна възраст може да ползва Кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко с лифт карта на символична цена от 1 лв. и депозит 5 лв.