Състезателят по ски бягане от Венецуела Адриан Солано (на малката снимка) е бил арестуван на път за световното първенство във финландския град Лахти заради подозрения за контрабанда на наркотици. Солано е задържат на летището в Париж и настанен в следствен изолатор, в който е прекарал пет дни. След това спортистът е върнат в родината му.

„Адриан отиваше на световното първенство, а в Париж имаше смяна на полета. Там полицията го арестува. Решили са, че е трафикант на наркотици, тъй като има само 20 евро в себе си и няма кредитна карта. Когато обяснил, че отива на световно първенство по ски бягане, властите му се изсмели и казали, че не отива на никакъв шампионат, тъй като е от държава, в която няма сняг.

Техните подозрения се основават само на това, че не е имал пари и понеже Адриан е тъмнокож. За мен това е расизъм. Обискирали са го, търсейки наркотици. След като не са намерили, са го питали дали е терорист. Това не е справедливо. Съжалявам, че избрахме полет с прехвърляне във Франция. Сега Адриан Солано е във Венецуела е не може да замине за Лахти, тъй като нямаме пари за нов билет. Първият беше достатъчно скъп“, разкри другият венецуелски ски бегач Сесар Баена пред шведския в. „Експресен“.

51-ото световно първенство по ски северни дисциплини ще се проведе от 22 февруари до 5 март във финландския зимен център Лахти.