Швеция е новият световен шампион, след като във финалната среща в Кьолн детронира Канада след успех с 2:1 след дузпи (1:1 в редоното време). Така „кленовите листа“ сдадоха световната титла, която държаха през последните две години. Това е първа загуба на канадците от „тре кронур“ в битка за златните медали, след като преди това шведите отстъпиха през 1997, 2003 и 2004 г.

Никлас Бекстрьом и Оливер Екман-Ларсон единствени вкараха при дузпите, а това беше достатъчно за Швеция да спечели световната титла за първи път от 2013 година насам и за десети път в историята. Виктор Хедман даде аванс на скандинавците в самия край на втората третина, когато тимът му играеше в числено намален състав.

Само 1:48 минути след началото на третия период Канада изравни при числено превъзходство с гол на Раян О'Райли. Вратарят на „кленовите листа“ Калвин Пикард отрази 40 удара. Стражът на Швеция Хенрик Лундквист направи 42 спасявания, а неговият брат-близнак Йоел се изравни с легендарния Свен Йохансон като единствените шведи с по три световни титли по хокей на лед.

СВЕТОВНОТО ПО ХОКЕЙ НА ЛЕД - резултати и класиране