САЩ достигна полуфиналите на световното първенство по хокей в Русия, след като елиминира драматичтно Чехия с 2:1 след дузпи.

Американците, които завършиха на последното четвърто място в група "Б", даващо право за участие в плейофите, изоставаха с 1:0 след първата част, след като Томаш Зохорна изведе напред първия от група "А", реализирайки дузпа в 15:23 мин.

САЩ успя да изравни още в 1:27 мин. на втората третина, а двата отбора така и не стигнаха до ново попадение до края на редовното време, както и в продължението.

При изпълнение на дузпите и двата състава сбъркаха при първия си опит. Чехите не реализираха и втората си дузпа, но Оустън Матюс изведе САЩ напред, след като реализира втория опит за тима си.

Американците се класираха на полуфинал, след като в ответния опит Томаш Зохорна не преодоля вратаря им.

Финландия е вторият полуфиналист, след като записа осма поредна победа на турнира и отстрани Дания на четвъртфинал след 5:1.

Микаел Гранлунд даде преднина на финландците в 4:29 мин. на първата третина, а след втората част резултатът набъбна до 3:1. Тогава точни бяха Ярно Коскиранта в 1:45 и Патрик Лайне в 18:57 мин. Датчаните върнаха едно попадение чрез Ларс Елер в 11:42 мин.

В края на третата третина Финландия наниза още две шайби, благодарение на Юси Йокинен (17:46) и Микаел Гранлунд (18:07), с което продължиха напред.