Финландия изхвърли САЩ от Мондиала по хокей на лед. Скандинавците биха на четвъртфинал подмладения отбор на янките, воден от треньора Джеф Блашил.

Мико Рантанен откри още във 2-ата минута на втората третина, а Йоонас Кемпайнен в 47-ата добави за 2:0. Така серията от шест поредни победи на американците приключи, а финландците очакват съперника си от мача Швейцария- Швеция.

В другата ранна четвъртфинална среща Русия срази Чехия с 3:0 в Париж. Дмитрий Орлов откри резултата в 9-ата минута, Никита Кучеров добави втори гол в 14-ата. В 14-ата минута на третата част Артемий Панарин оформи крайното 3:0.

Чехите в нито един момент от мача не се предадоха и изстреляха 27 шайби към вратаря Андрей Василевски, който беше определен и за играч на мача. За вратаря това е трети мач на това Световно първенство без допуснат гол. Съперник на Русия на полуфинала ще бъде победителят от мача Канада- Германия. За чехите пък поражението е повод да се замислят, тъй като те остават без медал за пети път на Световно първенство.