Изпълкомът на МОК поиска всички федерации по зимни спортове да отнемат домакинствата на Русия на състезания в съответните спортове и да ги дадат на други страни. Първите стартове, които ще бъдат преместени от Русия, са турнирът Гран при по фигурно пързаляне в Москва, което трябва да се проведе на 4-6 ноември, както и ски-скоковете за Световната купа на 9-11 декември в Нижни Тагил.

МОК прекърши амбициите на Русия и да организира Европейските игри през 2019 година, след като отказа да подкрепи такова състезание в рамките на страната.

Санкциите са заради независимия доклад на канадския професор по право Ричард Макларън, според който допинг пробите на руските спортисти на Зимната Олимпиада в Сочи са манипулирани с подкрепата на руските власти.

Изискването на МОК за отнемане на домакинствата от Русия важи за 2016 година, а забраната ще бъде преразгледана през декември. Състезанията за началото на 2017 година също може да бъдат преместени. За февруари има насрочено световно първенство по бобслей и скелетон в Сочи.