Мечтан за феновете на хокея на лед полуфинал се оформи на Световната купа, която се провежда в „Еър Канада Сентър“ в Торонто. В мач от Група „В“ Русия победи Финландия с 3:0 и така зае второ място в класирането. Това означава, че на полуфиналите „сборная“ ще се изправи срещу Канада в сблъсък на двете най-големи хокейни сили в света.

Русия реши мача с ранни голове във втората и третата част. Владимир Тарасенко откри резултата само 3:42 минути след началото на втората третина след асистенция на звездата на тима Александър Овечкин. Само 79 секунди по-късно Иван Телегин удвои. Другата звезда на руския хокей Евгени Малкин довърши финландците с попадението си 3:39 минути след началото на третия период.

В мач от Група „А“ Чехия победи САЩ с 4:3 и така американците завършиха участието си на турнира без записан успех. Чехите също отпадат, тъй като заеха трето място в класирането на групата.

Збинек Михалек даде аванс на европейците в средата на първата третина, но минута по-късно Джо Павелски изравни при числено предимство. Чехия реши всичко в мача във втората част, когато Милан Михалек вкара два гола, а Андрей Шустър добави едно попадение. Джъстън Абделкадер пък се разписа за САЩ. Райън Макдона вкара последния гол в мача в началото на третия период при числено малцинство за американците.

Така груповата фаза на Световната купа приключи. На полуфиналите лидерът в Група „А“ Канада среща втория в Група „В“ Русия, а в другия мач Швеция се изправя срещу сборния тим на Европа.

Очакваният от цял свят мач между Канада и Русия ще се играе на 25 септември (неделя) от 2:00 часа сутринта. В 20:00 часа в неделя е другият полуфинал между Швеция и Европа. Финалната серия ще се играе до две победи от три мача, като срещите ще се проведат на 28 и 30 септември, както и на 2 октомври, ако се наложи.