Канада и Швеция се класираха предсрочно за полуфиналите на Световната купа по хокей на лед, която се провежда в „Еър Канада Сентър“ в Торонто. Това стана факт, след като двата тима спечелиха и вторите си срещи от своите групи.

В среща от Група „А“ „кленовите листа“ постигнаха успех с 4:1 над САЩ в северноамериканското дерби. Райън Макдона даде аванс на „янките“ в петата минута на мача, но само минута по-късно Мат Дюшен изравни.

Не бяха изминали и 15 секунди, когато Кори Пери вкара втория гол за Канада. В средата на първата третина Дюшен реализира втория си гол в мача, а Патрик Бержерон беше точен през втората част. Ти Джей Оши върна едно попадение за САЩ две минути преди края на мача.

Швеция пък записа успех с 2:0 над Финландия в скандинавското дерби на Група „В“. Антон Стралман даде аванс на „тре крунур“ в средата на втората третина, а три секунди преди края на мача Луи Ериксон оформи крайния резултат на празна врата.

Така остана неяснота относно само един от участниците на полуфиналите, след като за тази фаза се класираха Канада и сборният тим на Европа от Група „А“ и Швеция от Група „В“.

Тази вечер „тре крунур“ се изправят срещу отбора на талантите на Северна Америка до 23 години, а Канада и сборният отбор на Европа ще определят първият в класирането на Група „А“.