Испанецът Хавиер Фернандес спечели четвърта поредна европейска титла, след като триумфира на шампионата на Стария континент по фигурно пързаляне в Братислава (Словакия). 24-годишният Фернандес е първият фигурист за последните над 40 години, който печели четири поредни титли.

Испанецът имаше преднина от повече от 14 точки след кратката програма и след много добре изпълнена волна събра сбор от 302.77 точки, след като получи 200.23 за волната програма. Фернандес изпълни три четворни скока във второто си съчетание, но допусна и грешки. Той падна след троен аксел, а в началото след четворен тулуп докосна леда с ръка. Световният шампион за 2015 година, който тренира в Канада, е първият европеец, който получава над 200 точки за волна програма и над 300 точки обща оценка. "Това е невероятно. Бях наистина нервен. Знаех, че ще бъде трудно, но продължавам да пиша история за моята страна.

Мога да продължа тази още години и през следващата ще се опитам да вземе пета титла", каза Фернандес след състезанието. Алексей Биченко от Израел спечели исторически първи медал за страната си от европейско първенство при мъжете, след като завърши втори, но остана на повече от 60 точки зад Фернандес. Биченко изпълни четворен тулуп, но при второто изпълнение на същия скок падна. Той получи четвърти оценки и за двете си програми, но с още сбор от 242.56 точки завоюва среброто.

Сребърният медалист от миналата година Максим Ковтун от Русия падна в началото след изпълнение на четворен тулуп, пропусна скоковете в първата част от програмата си, но след второто си място в кратката програма успя да вземе отличие, завършвайки трети със сбор от 242.21 точки. Шампионът от 2011 година Флоран Амодио от Франция изигра блестяща волна програма, за която получи втора оценка, и съвсем малко не му достигна, за да спечели бронз в последното си състезание. Той остана четвърти с 240.96 точки, а още преди надпреварата обяви, че прекратява кариерата си. Пети се нареди Михаил Коляда (Русия) с 236.58 точки, следван от Иван Ригини (Италия) с 236.36 точки. Европейското първенство продължава днес с кратката програма при спортните двойки и с волната програма при жените