Волейболният клуб Локомотив (София) създаде прецедент още в първия кръг от Национална отборна лига 2016 по плажен волейбол за жени, след като не се яви за срещите си като гост с Перун (Варна). След това Локомотив не се яви и за втория състезателен ден от примерата си като гост на Марица (Пловдив) от третия кръг, с което, освен че за втори път провали усилията на друг клуб по подготовката за своето домакинство, дълбоко накърни и положителния имидж на това ново състезание, официално признато от Българска федерация волейбол като национално отборно първенство по плажен волейбол.

Вследствие на тези действия и предвид големия риск от бъдещи такива, НОЛ, заедно с БФВолейбол, и след консултация с останалите клубове участници в пилотното издание на Лигата реши:

* Всички мачове от оставащите на Локомотив (София) от четвъртия, петия и шестия кръг на НОЛ 2016 няма да бъдат проведени.

* Присъжда служебни загуби за Локомотив (София) в тези мачове.

* НОЛ запазва правото си да наложи и финансова глоба на ВК Локомотив (София) и/или да го лиши от участие в следващите издания на лигата за определен период от време.

* В случай, че при определянето на класирането на останалите три отбора в Лигата се стигне до ползването на четвъртия критерий – точковото съотношение, за неговото изчисляване ще се вземат предвид само точките от премерите между тези три тима, но не и тези от премерите с Локомотив (София).