Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на София Оупен след драматичен успех над Йежи Янович. Гришо се наложи над поляка с 4:6, 6:3, 7:5 и в следващата фаза ще се изправи срещу Виктор Троицки от Сърбия.

Първата ни ракета имаше изключително критични моменти в мача, но невероятната подкрепа, която получи от българската публика, му вдъхна увереност в решителните разигравания и го прати в следващата фаза от турнира.  

Първи сет
Още в самото начало на мача стана ясно, че на Григор Димитров му предстои изключително тежка битка. Той взе първия гейм с много усилия, но Янович веднага изравни. Гришо спечели третия гейм сравнително по-лесно, но отговорът на поляка беше категоричен - гейм на 0, в който не даде шанс на родната гордост дори да стигне до разиграване.

Така се стигна до петия гейм, в който Димитров допусна пробив. Първата ни ракета допусна две непредизвикани грешки, последвани от двойна такава, които осигуриха три брейкбола за Янович. Гришо спаси първия, но при втория нова топка в аут значеше брейк в полза на поляка.

До края на сета двамата печелеха сервис-геймовете си и в крайна сметка полякът поведе в резултата.

Втори сет
Началото на втортия сет предложи изключителна драма. Гришо сервира в първия гейм и се наложи да се потруди доста, за да поведе в резултата. При 15:40 той имаше две точки за спасяване на ранен пробив, но се справи с прекрасно излизане на мрежата, последвано от ас по диагонала. Впоследствие на три пъти Димитров печелеше лесни точки от полето за равенство, но и в трите случая Янович изравняваше с мощни сервиси. Все пак от четвъртия опит Григор успя и поведе с 1:0. Полякът обаче отговори с лесен гейм на 15 за 1:1.

Димитров взе третия гейм, въпреки че в даден момент губеше с 15:30. Последва първи пробив за първата ни ракета в мача. Той съумя да намери противодействие на мощните сервиси на Янович и поведе с 3:1. Хубав гейм с отличен първи сервис осигури бързо затвърждаване на пробива и аванс от 4:1.

До края на частта нямаше повече пробиви и Гришо я взе с 6:3, с което изравни резултата.

Трети сет
Третият сет започна сравнително равностойно. Двамата тенисисти избягваха излишни рискове и сведоха до минимум грешките си. Постепенно по-голямата класа на Григор Димитров започваше да оказва влияние върху развоя на мача и така се стигна до 11-ия гейм, в който стигна до пробив. Последва гейм, в който Гришо не остави шансове на съперника и взе мача, хвърляйки в екстаз феновете в "Арена Армеец".

ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И СХЕМА НА ТУРНИРА В СОФИЯ
КОИ СА УЧАСТНИЦИТЕ В ТУРНИРА В СОФИЯ