Австралия продължава да носи късмет на 26-годишния британски тенисист Даниел Еванс или както е по-известен Дан Еванс. Преди седмица той игра първия в кариерата си финал на турнир на АТР, но загуби от Жил Мюлер в Сидни. Седем дни по-късно той вече е 1/8-финалист на Аустрелиън Оупън. Това е най-предното му класиране на турнир от Големия шлем.

За да стигне до Топ 16 в Мелбърн британецът елиминира Факундо Банис (Аржентина), Марин Чилич (Хърватия) и Бърнард Томич (Австралия). Тази сутрин Еванс победи Томич със 7:5, 7:6 (2), 7:6 (3). Това беше неговият сладък реванш за думите на Джон Томич (бащата на Бърнард), който през 2012 година обявява на Дан Еванс, че не е достатъчно добър за спаринг партньор на сина му. Още през 2013 година британецът доказа, че Томич-старши бърка, след като отстрани Бърнард на Ю Ес Оупън. Всеки един такъв реванш е сладък, въпреки че двамата тенисисти твърдят, че са добри приятели.

„Трябва да благодаря на зрителите за невероятната подкрепа, която ми беше оказана и то в мач срещу австралиец. Бърнард е труден съперник, тъй като стилът му е неортодоксален. Бяха трудни три сета, но имам късмет, че продължих напред“, заяви британецът.

Истината е, че Еванс се радва на подкрепа от феновете заради статута си на аутсайдер, който сам си купува екипировката. До края на миналата седмица той имаше спонсорски договор с „Найк“ и игра с екипировка на американския гигант на турнира в Сидни. Контрактът обаче не беше подновен и британският тенисист трябваше сам да си купи фланелки и гащета за участието на Аустрелиън Оупън, тъй като нямаше предложения от други компании за екипировка.

„Договорът ми изтече и не ми предложиха нов. Направих единственото, което можеше да се стори. Отидох в магазина и си купих дрехи за мачовете. Купих доста от белите тениски, въпреки че в първия мач играх с тъмно синя. Помня, че фланелките бяха по 19,99 австралийски долара. Не помня цената на гащетата, тъй като обърнах по-голямо значение на тениските. Те бяха по-важните“, разкри Дан Еванс.

Финалът в Сидни преди седмица донесе три разочарования на британеца, който по това време беше извън Топ 60 на световната ранглиста (от началото на тази седмица той вече е 51-ви). Тогава той първо загуби от Жил Мюлер, след това „Найк“ не продължи договора си с него, а вечерта на едно парти бившият английски национал по крикет Кевин Питерсен отказа да си направи селфи с него.

Сега Питерсен вероятно съжалява, но Дан Еванс се радва на подкрепата на английската ръгби звезда Сам Бърджис, който играе за австралийския Саут Сидни Рабитохс. 28-годишният ръгбист предложи на тенисиста да му осигури цветни фланелки за следващия мач с Жо-Вилфред Цонга.

„Поздравления, Дан Еванс! Показа сърце при победата над Томич. Ще ти изпратя червени и зелени фланелки за следващия мач“, написа Бърджис в „Туитър“ (зелено и червено са цветовете на неговия ръгби клуб).

Еванс, известен като Ево, е роден на 23 май 1990 година и хваща ракетата още седемгодишна възраст, когато баща му го води да играят скуош. Няколко години по-късно започва да тренира тенис, а на 14-годишна възраст се мести в специална академия в Лафбъро. Започва в професионалния тенис в по-слабата верига турнири „Челънджър“, където има пет спечелени титли. Най-големият му успех до момента е спечелването на Купа Дейвис с Великобритания през 2015 година, когато е част от тима заедно с Анди Мъри.

Дори и Цонга след няколко дни да сложи край на приказката за Дан Еванс на 1/8-финалите на Аустрелиън Оупън, светът вече научи за човека, който беше изоставен от спонсора си и сам си купи екипировката за турнира.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ