Първият турнир по тенис от Големия шлем започва. Мачовете в Австралия със сигурност ще бъдат достатъчно интригуващи и крият доста неизвестности. Надеждите на България отново са свързани с възможно най-добро представяне на Григор Димитров. Първата ни ракета има четвъртфинал през 2014 година. Хасковлията започна по превъзходен начин годината, след като спечели титлата на турнира в Бризбейн.

Димитров демонстрира, че може да се справя с тенисисти от топ 10, след като последователно премина през съпротивата на Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори на финала. На старта на Аустрелиън Оупън Григор среща наглед лесен съперник – Кристофър О`Конъл (Австралия). Двубоят е във вторник (17 януари). При успех българинът очаква победителя от двойката Хоьн Чунг – Ренцо Оливо, а едва в трети кръг е възможен мач срещу Ришар Гаске.

Цветана Пиронкова изтегли труден жребий и още на старта ще трябва да играе срещу Агнешка Радванска. Мачът също е във вторник.

В мъжкия турнир предстои опит за защита на позицията №1 в света на Анди Мъри. Британецът така и не успява да момента да спечели турнира – има пет финала и пет загуби. Четири от тях са от Новак Джокович и една от Роджър Федерер. Ноле вече изрази амбиция да продължи успешната си серия в Австралия на три поредни трофея и общо седем. До момента сърбинът има изключителните шест трофея от шест възможни финала. На сцената се завръща и Роджър Федерер, който поне към момента признава, че влиза в ролята на аутсайдер. Естествено, не забряваме Рафа Надал, който има само един трофей в Австралия (2009), но винаги е способен да избухне. Раонич, Вавринка, Нишикори и Доминик Тийм също могат да изненадат с краен успех.

При жените шампионка от миналата година е Анджелик Кербер. На старта тя започва с Цуренко от Украйна. Серина Уилямс е в долната половина на схемата и стартира с Белинда Бенчич от Хърватия. В женския турнир ще липсват Забине Лисицки (контузия), Виктория Азаренка (след раждане), Ана Иванович (обяви край на кариерата си), Петра Квитова (наскоро бе атакувана с нож) и Мадисън Кийс (възстановяване след операция). 

Общият награден фонд на целия турнир е малко над 37 милиона щатски долара. Победителите при мъжете и жените ще приберат по около 2,8 милиона щатски долара, а финалистите наполовина - по около 1,4 милиона щатски долара.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА и СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН