Българската тенисистка Цветана Пиронкова спря негативната си серия без победа от средата на февруари и записа впечатляващ успех с 6:0, 6:4 над германката Мона Бартел в мач от първия кръг на „Ролан Гарос“.

Това е първа победа на пловдивчанката над Бартел. Немкинята беше спечелила предишните два мача между двете, но те не бяха проведени на твърди кортове, а не на клей.

Следващата съперничка на Пиронкова ще бъде Елина Свитолина. Украинката, поставена под номер 5 в основната схема, днес се наложи с 6:4, 6:3 над Ярослава Шведова от Казахстан.

КАК СЕ РАЗВИ СРЕЩАТА МЕЖДУ ПИРОНКОВА И БАРТЕЛ

ПЪРВИ СЕТ
Мачът започна по зашеметяващ начин за Пиронкова. Тя направи пробив още в първия гейм на срещата, а след това го затвърди при своето подаване. Последва нов брейк в полза на българката, която поведе с 3:0. Този гейм продължи доста дълго, като Цвети спаси четири геймбола и пропусна един. Пловдивчанката след това взе своето подаване и последва нов пробив, с който тя поведе с 5:0. Пиронкова спечели и следващия си сервис гейм, с което взе и първия сет по изключително убедителен и безапелационен начин - 6:0.

ВТОРИ СЕТ
Втората част не започна добре за българската тенисистка. Бартел поведе с 3:0. Германката спечели подаването си. След това направи пробив, който беше затвърден. Последва размяна на спечелени сервисгеймове. След това Пиронкова не допусна немската тенисистка да спечели нов гейм. Пловдивчанката взе четири поредни, като в тях осъществи два пробива и стигна до 5:4. При първия си мачбол в десетия гейм на втория сет тя постигна успех в срещата и се класира за втория кръг.

СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
СХЕМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ "РОЛАН ГАРОС" ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК