Григор Димитров отпадна още на старта на "Ролан Гарос". Българинът загуби от Виктор Троицки с 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 3:6. Сблъсъкът продължи повече от 3 часа и половина, а непоставеният в схемата българин пропиля преднина от 4:2 в четвъртия сет, след което загуби мача.

"Загубих увереност в себе си. Не е никак лесно да се изправиш пред медиите, след като си загубил подобен мач, подобен оспорван двубой. Предишните години успявах да спечеля тези сблъсъци и това дава на човек самочувствие и мотивация... и всичко останало. Аз обаче загубих много от тези неща", каза Григор.

"И преди ми се е случвало подобно нещо, но сега определено е различно. Понякога е даже плашещо, наистина е плашещо. Все пак съм настроен положително и съм щастлив, че мога да продължа да работя - да работя здраво. Работата никога не ме е плашила. Това, което ме плаши, е фактът, че не мога да намеря начин да се измъкна. Обикновено се справям доста добре с това - независимо дали говорим за загуба на корта, или за нещо съвсем различно. Многото поражения винаги са ме мотивирали - в момента обаче не е така", допълни Димитров.

"Имам трудности със сервиса си, късам кордаж на ракетата често в турнирите на клей. Срещу Троицки ми се случи шест пъти. При положение, че говорим за петсетов мач, това е много, имайки предвид, че и топките се сменят често. Има дребни неща, които просто не се получават - нещо малко тук или там, което не можеш да промениш. Човек трябва да се научи да приема това и да се опита да намери разрешение на проблемите. На този етап аз се боря да намеря това разрешение. Разочарованието ми обаче е голямо. Това е третият пореден "Ролан Гарос", който напускам още след първия кръг. И то не защото играя зле на клей или нещо подобно…"

Най-добрият ни тенисист коментира и темата за треньора си Франко Давин, който му помога от миналия септември и който преди това работеше с Хуан Марин дел Потро. "Когато съмненията ти започнат, идва и несигурността ти на корта. Тогава трябва да промениш играта си. Чудиш се дали да останеш зад основната линия и да продължиш разиграванията… Това взима връх над плана ти за мача и не е никак добър знак. Като тенисист, когато имаш план за двубоя си и трябва да го промениш в движение, не е много забавно. Случва се да намериш разрешение, но често е прекалено късно или пък промените не помагат. В моя случай важат едновременно последните две неща", коментира Димитров.

"Полгама усилия, тренирам, но около мен постоянно се появяват нови препятствия. Ще бъда много благодарен, ако някой от щаба ми, независимо кой, седне срещу мен и ми каже: "Виж, това не може да продължава повече така. Трябва да направим нещо". Отворен съм за подобни разговори", обясни Григор.

Мнозина се питат доколко личният живот оказва влияние на българския тенисист - дали раздялата с Мария Шарапова, или новата връзка с певицата Никол Шерцингер биха могли да го разсейват? Не бе подмината и темата за това дали би се обърнал към спортен психолог, за да преодолее този труден период. "Не знам. Не мисля, че все още съм стигнал до това положение", бе отговорът на Димитров. - Не съм мислил по темата. Ако някой от екипа ми каже, че може би трябва да опитам, ще помисля. Винаги съм готов да чуя друго мнение. В момента обаче не знам. Нещата опират до психиката ми, до това, че съм сам на корта - външните фактори не ми влияят. Каквото и да се случва в личния ти живот, когато излезеш на корта, трябва да си с хубава нагласа. Трябва съзнанието ти да е на добро място, да се усмихваш и да играеш играта", допълни Григор.