Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби драматично за първи път от белгиеца Давид Гофен с 4:6, 6:1, 3:6 в третия им сблъсък от началото на годината в 1/4-финал от турнира АТР 500 в зала в Ротердам. Първата ни ракета нямаше загуба досега от 11-ия в света белгиец, който обаче спря серията си от шест поражения и най-накрая се поздрави с успеха срещу Гришо, за да се класира за 1/2-финалната фаза на надпреварата във втория по големина холандски град. Предните им два мача също бяха тази година. Григор Димитров победи Гофен убедително на 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън, а преди няколко дни спечели срещу него и на финала в София.

Гришо стартира със спечелен гейм на свой сервис в първия сет, но при едно отиграване се подхлъзна на корта и леко се нарани. Вторият гейм обаче бе равностоен и Гофен спечели подаването си, за да изравни резултата в тази част. И в третия гейм не се стигна до пробив, след като българинът спаси два геймбола и спечели на свой сервис за 2-1. Четвъртият гейм също бе доста равностоен и вървеше точка за точка, а в крайна сметка белгиецът отново взе подаването си за 2-2. След това Гофен достигна до два брейкбола при подаването на Гришо и успя да го пробие, за да поведе за първи път в срещата - 2-3 гейма. Белгиецът веднага затвърди пробива си и дръпна с 4-2 гейма в своя полза. Григор взе доста трудно следващия си сервис гейм след доста дълги разигравания и намали изоставането си на 3-4. Осмият гейм в тази първа част също протече точка за точка, като Гришо имаше две възможности за пробив, но ги пропиля и белгиецът спечели подаването си. Българинът обаче бързо спечели на свой сервис за 4-5. Гришо не успя да пробие Гофен и загуби първия сет с 4-6 гейма.

В началото на втория сет Григор Димитров първо спечели своя сервис гейм, а след продължителни разигравания при подаването на белгиеца не успя да направи пробив и допусна изравняване. Българинът спечели ново свое подаване и стигна най-сетне до пробив при втория сервис гейм на белгиеца в този сет, за да поведе с 3-1. Димитров веднага затвърди пробива си с бърз сервис гейм в своя полза и поведе с 4-1. Последва още един втори за сета пробив на Гришо, който дръпна с 5-1, а след това трудно спечели своето подаване, но все пак спечели сета с 6-1 и изравни резултата в срещата.

Решителната трета част започна кошмарно за Гришо, след като Гофен първо спечели подаването си и веднага проби първата ни ракета. Белгиецът бързо затвърди и пробива си, повеждайки с 3-0 в този сет. Едва при втория си сервис гейм Григор Димитров успя да пречупи съперника и да намали разликата до 1-3. До края на сета двамата печелеха подаванията си и така белгиецът стигна до първата си победа срещу нашето момче. Давид Гофен ще играе на 1/2-финал срещу победителя от сблъсъка между Пиер-Юг Ербер и Доминик Тийм.

От началото на 2017 година Григор Димитров има 16 победи в 18 мача, печелейки титлите в Бризбейн и София.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТУРНИРА В РОТЕРДАМ