Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри третото издание на програмата „Тенисът – спорт за всички“. ММС отпуска 157 000 лв. на Българската федерация по тенис за реализирането на проекта, чието първо издание беше през 2015 г.

„Тази програма ми е изключително скъпа, защото беше една от първите, стартирали през предишния ми мандат. Радващо е, че тя продължава да разширява своя обхват. През 2015 г. по нея бяха обучени 840 деца в 30 спортни клуба в цялата страна. През 2016 г. децата станаха 1000 в 35 спортни клуба, а през тази година в програмата вече се включват 38 спортни клуба, като очакваме бройката на децата да е около 1100. Това е един изключително успешен проект, с който много се гордеем и аз благодаря на Българската федерация по тенис за професионалното му реализиране“, заяви Кралев.

Министърът допълни, че по данни на федерацията около 30% от децата, участвали в „Тенисът – спорт за всички“ продължават да се занимават активно с този спорт и след това. В програмата участват деца от 6 до 12-годишна възраст. През 2017 г. ще се проведат 33 турнира в това число регионални първенства за деца до 8, 10 и 12 г. и заключителни турнири в отделните региони. Ще бъдат организирани два лагера до 8 и 10 г. за 20 деца и ще бъдат подкрепени до 25 деца за участие в международни турнири до 12 г.

„Убеден съм, че с програми като тази ще увеличим още повече интереса на децата към спорта, защото основна наша задача е да построим основата на спортната пирамида, за да имаме здрава и работоспособна нация. Много важна е и социалната дейност, която развива федерацията по тенис – със съдействието на ММС вече работи програма за хора с увреждания, а от 5 години се реализира проект в подкрепа на деца с аутизъм. Това е пример, който трябва да последват и останалите ни спортни федерации, за да поставим на приоритетно място социалната функция на спорта, която през последните години беше подценявана. И да не забравяме, че тя е от изключително важно значение за здравето на нашите деца, хората с увреждания и цялата ни нация“, каза още Кралев.

Програмата „Тенисът – спорт за всички“ е част от стратегията на БФТенис за развитие на тенис спорта в България - заяви ген. секретар на федерацията Катерина Генова. Ние се стремим с всяко следващо издание да разширяваме обхвата на програмата и да увеличаваме броя на клубовете, които участват в нея.