Цветната Пиронкова се представи повече от достойно срещу световната номер 3 Агнешка Радванска, но загуби двубоя помежду им от първи кръг на Аустрелиън Оупън с 1:6, 6:4, 1:6. Срещата на най-големия корт в Мелбърн "Род Лейвър Арина" продължи час и 45 минути.

Радванска показа класата си в първия и третия сет, докато във втория Пиронкова бе на висота и загатна за потенциала, с който разполага. Силите на пловдивчанката стигнаха обаче само за един силен сет и тя преклони глава пред полякинята, която има 20 титли в кариерата си, а миналата годна достигна до полуфинал в Мелбърн.

Първи сет
Пиронкова започна отлично мача и бързо спечели своя сервис, с което поведе в резултата. Радванска отвърна с гейм на 0, като затрудняваше максимално Цвети с разнообразната си игра - 1:1.

Пловдивчанката спаси един брейкбол във втория си сервис гейм, но при последвалия нов такъв не успя да се справи с добре пласиран ретур и полякинята стигна до първи пробив - 1:2. Пиронкова опита бързо да го върне, но с добра игра на мрежата Радванска стигна до успех - 3:1 в нейна полза.

Полякинята достигна до нов пробив без много затруднения, след като разкарваше българката по целия корт, а в решителния момент изчака търпеливо грешка на Пиронкова.

Следващият гейм бе спечелен на 0 от Радванска и резултатът набъбна до 5:1 в нейна полза. Пиронкова направи всичко по силите си да остане в този първи сет. Тя спаси сетбол, но след това не успя да спечели гейма при своя сервис. При втората открила се възможност Радванска отново прояви търпение и хладнокръвие, а Цвети прати топката в мрежата и загуби първия сет с 1:6.

Втори сет
Пиронкова започна брилянтно този сет и записа осем поредни успешни разигравания, с които стигна до пробив на 0 и гейм при свой сервис. Българката поведе с 2:0 и показа голяма промяна в играта си.

Цвети стигна до дюс в при сервис на полякинята, а след това и до брейкбол. Българката не успя да се възползва от първата възможност, а след това стигна до нова такава. Грешка при смаш на българката обаче даде шанс на Радванска и тя се възползва - 2:1.

Полякинята показа защо е номер 3 в света и с пробив на нула изравни резултата, след няколко зрелищни разигравания и удар с гръб между краката. Цвети не се даде и веднага записа нов пробив на 15, но той бе последван от такъв и за Радванска - 3:3.

Пиронкова, подкрепяна мощно от българска агитка, отново показа, че няма никакво намерение да се даде без бой и стигна до нов пробив - 4:3, а след това най-накрая го затвърди с гейм на 15 и дръпна с 5:3.

Радванска взе подаването си, но българката все още бе с предимство - 5:4 и сервис. Пиронкова стигна до сетбол при 40:30 в своя полза, но прати топката в мрежата. С отличен удар по диагонала тя получи предимство, а след това търпеливо изчака грешка на Радванска, а полякинята прати топката в мрежата - 6:4 и срещата влезе в решителен трети сет.

Трети сет
В решителната част Радванска бе пределно мобилизирана и концентрирана и дръпна бързо с 4:0, след два пробива.

Пиронкова върна един пробив и съхрани надеждите си за обратно с нови два бързи гейма в своя полза Радванска приключи двубоя - 6:1 в трети сет.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН