Григор Димитров се класира на полуфинал на турнира в Стокхолм, елиминирайки Кевин Андерсън в трисетова битка. Българинът преодоля гиганта от Южна Африка след 7:6(3), 5:7, 6:2 и е само на победа от битката за титлата в една от любимите си надпревари. Именно в Стокхолм през 2013 година Григор спечели първата си титла. За място на финала Димитров ще спори с Хуан Мартин дел Потро или Иво Карлович.

Днес Григор и Андерсън изиграха седми мач помежду си. След много добра игра и заслужена победа хасковлията продължи отличното си представяне срещу този съперник. Димитров вече води на Кевин Андерсън с 6:1.

Българинът донякъде сам си направи задачата по-трудна, след като имаше шанс да спечели с 2:0 сета, но при 5:3 във втората част позволи пробив, а впоследствие Андерсън стигна до 7:5, което доведе до третия сет.

В началото на мача двамата печелеха без особени трудности подаванията си до шестия гейм, в който сервираше Григор. Българинът трябваше да отразява два брейкпойнта, но все пак се справи и изравни за 3:3. При 5:5 Андерсън открехна леко вратата пред Григор, който стигна до 0:30. При следвщата точка южноафриканецът направи трудно воле и се измъкна за 15:30, след което удържа подаването си. С гейм на нула Григор стигна до тайбрек, в който направи мини-пробив за 3:1. Българинът бе стабилен на свой сервис и поведе с 5:2. След това резултатът стана 6:3 и след удар в мрежата на 203-сантиметровия гигант от ЮАР още първият сетбол беше реализиран и Димитров поведе.

Вторият сет започна добре за българина, който взе откриващото си подаване, и то на нула. В четвъртия гейм Димитров имаше чудесен шанс да пречупи съперника, но пропусна три точки за пробив и Андерсън се измъкна за 2:2. В осмия гейм Григор се пребори за нови две точки за пробив - при 15:40. Втората бе реализирана и Димитров получи шанс да сервира за място на полуфиналите при 5:3. Точно в този момент обаче 25-годишният хасковлия се пропука, явно отпускайки се, което му изигра лоша шега. Гришо допусна пробив - 5:4. Нещата обаче се объркаха още повече за него и в крайна сметка Андресън изравни сетовете след 7:5 във втория.

В решителната трета част Димитров стартира с два бързи сервис гейма, след което проби съперника за 3:1. Българинът продължи с добрия сервиз и стабилни действия, повеждайки с 4:1. След два гейма за сервиращите южноафриканецът бе поставен в ситуация да сервира за оставане в мача. 48-ият в света не издържа на напрежението и след като пропусна геймбол при 40:30, Григор успя да приключи срещата след топка в аут на Андерсън при първия мачбол на българина - 6:2.

КЕВИН АНДЕРСЪН - ГРИГОР ДИМИТРОВ 6:7 (3), 7:5, 2:6