Григор Димитров загуби финала на тенис турнира в Истанбул от Диего Шварцман със 7:6, 6:7, 0:6. Българинът сервираше за мача, след като водеше с 5:2 във втория сет, но настъпи срив в играта му и всичко се обърна наопаки. През целия двубой хасковлията скъса пет пъти кордаж на ракетите си, което го изнерви допълнително, след като почувства и болки в лявото бедро в края на втория сет. Григор счупи няколко ракети, заради което първо бе предупреден устно, след това наказан с точка, а накрая и с един гейм.

– Вярно е, че се извинихте за поведението си, но трябваше ли въобще да се стига дотам? Защо не взехте медицински таймаут малко по-рано?
– Защото не знаех как ще се почувствам след момента, в който усетих болката за първи път. Изцяло съм виновен за поведението си, съжалявам, това е част от играта. Тъпо ми е, не мога да го крия, в началото на годината имах мачбол в Сидни, тук водех със сет и 5-2. Извинявам се и продължавам нататък.

– Предстоят Мастърсите в Мадрид и Рим, заедно с Ролан Гарос. Какво е позитивното, което можете да извлечете от тази вечер?
– Играя по-добър тенис. Много е трудно да се изправиш срещу противник като днешния. Трябва просто да оставя всичко, което се случи днес, зад себе си. Идва друга седмица и друг турнир. Това е най-важното нещо в момента и не мога да си позволя да продължа да мисля за този мач и да съжалявам да решенията, които съм взел днес на корта. С едно такова поведение няма как да се освободя психически от загубата и ще страдам всяка една седмица.

– Какво ви липсваше, за да спечелите мача?
– В момента не мога да кажа, какво точно ми е липсвало, а и каквото и да кажа, ще звучи като извинение. Всичко беше в моите ръце. Кортът е много тежък и да играеш срещу тенист като Диего, който се движи по този начин е трудно. Днес играта му вървеше много добре и знаех, че дори да водя с 5-2 ми предстои още много до края. Опитах всичко, но топката винаги идваше обратно. Винаги разиграването свършваше с по 10-12 удара вместо с по 2-3.

– През миналата година достигнахте полуфинал, тази играхте финал, догодина да очакваме титла.
– Благодаря, че намерихте положителното (смее се). Да, чувствам, че съм по-добър играч. Това, че поведението ми днес беше под всякаква критика е друг въпрос…