Анди Мъри спечели директната битка с Новак Джокович за първото място в световната ранглиста. На финала на заключителния "Мастърс" в Лондон шотландецът ликува с 6:3, 6:4 и благодарение на успеха тази вечер завършва годината под №1 в света.

Мъри не изпусна инициативата нито за миг и дори не се наложи да се играе трети сет.

В мачовете между двамата Джокович има 24 победи и вече 11 загуби от шотландеца. За сърбина това беше едва второ поражение в последните му 24 срещи на турнира в Лондон, като имаше четири поредни титли. Този път обаче британецът ликува и оглави световната ранглиста. В последния мач за сезона на най-високото ниво се определи кой ще е №1, което се случи за първи път в историята.

Очакваният с огромен интерес финал се състоя пред 17 хиляди зрители в зала "O2" в Лондон. Сред публиката бяха редица знаменитости - звездната спортна двойка Бастиан Швайнщайгер и Ана Иванович, защитникът на Барселона Жерар Пике, актьорите Джъд Лоу, Клайв Оуен, Кевин Спейси и Уди Харелсън, както и много други.

В началото на финала Джокович спечели първите си два сервис гейма, но след това играта му не се получаваше. Сърбинът заби форхенд в мрежата за 30-40 в шестия гейм и Мъри имаше първа точка за пробив. Последва продължително разиграване, в което нервите на британеца не издържаха и се стигна до дюс. Шотландецът обаче веднага след това стигна до нова възможност, но пак не успя и след няколко равенства Джокович удържа подаването си. Неприятностите за сърбина обаче тепърва предстояха и в осмия гейм Мъри си осигури нова възможност за брейк и с изключителен форхенд по обратния диагонал принуди съперника си да сгреши – 5:3. Сърбинът не успя да притисне Мъри за връщане на брейка и след като Анди стигна до 40-15 и два сетбола, последва нова грешка от ракетата на Джокович и първата част приключи след 46 минути при 6:3.

Мъри продължи силната игра и в началото на втория сет. Джокович сервираше и се озова в ситуация на изоставане с 15-40. Все пак се измъкна с два добри сервиса, но фантастичен форхенд на шотландеца му донесе нова възможност за пробив, която беше пропусната. При четвъртия си шанс Мъри стигна до така желания пробив, а и малко по-късно отново проби, за да стигне до убедителен аванс - 4:1. Джокович отвърна с агресивен тенис и върна единия пробив, след което взе и подаването си, намалявайки изоставането до 3:4. Последва размяна на по още един гейм и при 5:4 в своя полза Мъри застана на линията да сервира за короната. С ас стигна до 30-0 и бе на две точки от победата, но Джокович изравни. Сърбинът прати топката в аут и шотландецът имаше шампионска точка. Новак първо не му се даде, но веднага след това беше безпомощен при бомба от сервис на Мъри, която му даде втора възможност за спечелването на финала. С уинър от форхенд по обратния диагонал Джокера възстанови равенството. От третия път обаче Мъри успя и вдигна победоносно ръце - 6:4.