Знаете ли коя е най-новата легенда, свързана с футбола. Тя се разказва и препредава от няколко месеца сред хората в английския град Лестър. Разбира се, в нея няма и грам истина, но е интересно да се прочете.

Та митът гласи следното: духът на английския крал Ричард III e помогнал на местния футболен тим да започне своя възход – първо, оцелявайки във Висшата лига, а след това и спечелвайки за първи път в историята си шампионската титла на Англия.

Какво общо ще има някаква кралска особа, живяла преди над 500 години, с футболните „лисици”? Отговорът на този въпрос е следният:

През 2012 година при строежа на подземен паркинг в Лестър работниците откриват скелет.

Оказва се, че това са тленните останки на Ричард III, който е крал на Англия за краткия период от 1483 до 1485 година. Той е погребан на тайно място – скришом от следващия монарх Хенри VII.

Ричард е убит в битката при Босуърт през 1485 година по време на войната между Бялата и Червената роза в Англия. Той е последният английски владетел, загинал в сражение. Уилям Шекспир го определя като злодей и чудовище в едноименната си пиеса, а някои историци му приписват на брат му и на двамата му племенници.

След дълги спорове и пререкания властите решиха през 2014 година тленните останки на Ричард III да бъдат положени в катедралата на Лестър. Преди това направената генетична експертиза доказва, че скелетът е именно на бившия монарх.

Церемонията по повторното погребение на краля бе извършена през март 2015 година. Точно по същото време Лестър е на последното място във Висшата лига. И веднага след това започва възходът на „лисиците”, довел до тяхното оцеляване в английския елит. Последва още по-вълнуващ сезон, който изстреля тима на Клаудио Раниери на първото място в Англия – постижение, влязло в историята.   

„Всичко това, естествено, е мит. Но така или иначе след церемонията по останките на Ричард III Лестър тръгна нагоре. Така се роди легендата за краля. Любопитното е, че никой не вярва, но всеки я разказва в града”, твърдят щастливите привърженици на новия шампион на Англия.
ВСИЧКО ЗА ЛЕСТЪР - ТУК!
  Резултати, програма и класиране в Англия - ТУК !!!