Спортист №1 на България за 2016 година Мирела Демирева бе специален гост на Нова телевизия и предаването "Събуди се" в коледното утро. Лекоатлетката пожела на България Весела Коледа, но запази за себе си личните си пожелания за следващата година.

"Беше невероятно, беше ненормално," сподели Мирела за награждаването си за най-добра спортистка в страната.

Демирева взе сребърен медал от Олимпиадата в Рио де Жанейро и стана атлетът с най-добро представяне за България на Игрите.

Мирела коментира и усещанията си след медала, и призна, че и е отнело часове да осъзнае постижението, но... "Аз живях с този медал цяла година. Бях сигурна, че ще взема медал, или поне толкова много го исках, че друг вариант не съществуваше. Осъзнах го, когато влязох в стаята си. Пуснах скайп, говорих с приятеля си, с родителите си, първите минути не говорехме, само плакахме и им показвах медала."

"Всеки спортист трябва да говори със себе си. На пистата, или където и да е, той е сам. Колкото и да си подкрепян отвън, ако не вярваш в себе си, ако не запазиш самообладание, нещата няма да се случат. Ти носиш отговорност", продължи Демирева.

Тя призна, че много често изненадва своя доктор, тъй като в момента лекува травма в коляното. "Аз не съм отказала напълно зимния сезон. Но по-важно за мен е лятото. Треньорът ми не иска да рискува. Коляното ми не е здраво, така че условието е само ако има нула болка през януари, тогава мога да участвам", обясни спортистката.

Мирела живее и се готви в Холандия. "Запознах се с човек, за когото усетих, че ме допълва, дава ми знания и инструменти за успех," каза тя за треньора си. "И условията. Зимата в София един спортист, особено във високия скок, няма къде да се подготви. Не ми е тъжно, защото не съм имала условия, моят треньор казва, че това ме е направило характер."

"Леката атлетика има огромна нужда от зала "Фестивална", изтъкна Демирева.

"Българите в чужбина до голяма степен милеят много повече за родината си", разказа още Мирела за живота навън. Тя допълни, че е гласувала и от Холандия на изминалите избори.

"Не съм правила планове къде ще живея след края. Липсва ми София, липсват ми планините, малките улички. Ние сме граждани на света, но България ще си остане моето място", каза още Демирева.

Мечтите за 2017: "Пожелавам си да съм здрава, да съм подкрепяна от близките си хора. Да не губя ентусиазма си към всичко в живота. И да запазя любовта към високия скок..."