Тази вечер от 21:45 часа Манчестър Юнайтед и Аякс се изправят един срещу друг във финала на Лига Европа. "Дяволите" са считани за абсолютен фаворит в двубоя, а една от основните причини за това е присъствието на мениджъра Жозе Моуриньо.

Португалецът безспорно един от най-успешните специалисти в последните 15 години в света, като е спечели 11 от всички 13 финала, които негови отбори са играли в различни надпревари. Успеваемостта му в Европа пък е повече от впечатляваща - 3 от 3.

През сезон 2002/2003 воденият от Жозе Моуриньо Порто триумфира в Купата на Уефа, след като на финала надделява с 3:2 над Селтик след продължения.

Срещата се играе на стадион "Ла Картуха" в Севиля, а сред титулярите за "детелините" е Стилиян Петров.

Дерлей открива за "драконите" в края на първото полувреме, но малко след подновяването на играта Хенрик Ларсон изравнява. Равенството не се запазва дълго и в 54-ата минута Дмитри Аленишев дава отново преднина за Порто. Три минути по-късно Ларсон вкарва втория си гол, който се оказва и последен в редовното време. Следва продължения, в които за първи път важи правилото за "сребърен гол". В 115-ата минута Дерлей прави 3:2 за португалците, а в оставащите 5 минути Селтик така и не съумява да стигне отново до равенство. Така Порто триумфира в Купата на УЕФА, като това е първият европейски трофей за Моуриньо.

Следващата кампания е още по-успешна за португалеца и Порто в евротурнирите. "Драконите" стигат финал в Шампионска лига, в който се изправят срещу Монако. Срещата се играе на "Арена АуфШалке" в Гелзеркирхен.

Тимът на Моуриньо е пълен господар на терена и печели с категоричното 3:0. Карлос Алберто открива в 39-ата минута, а през второто полувреме Деко и Аленишев носят крайния успех за тима.

Следва престой на Жозе Моуриньо в Челси, който е съпътстван с успехи единствено в Англия.

През 2008 година португалският специалист поема Интер, заменяйки на треньорския пост Роберто Манчини. Още през втората си година начело на "нерадзурите" той за втори път печели Шампионска лига.

Италианският гранд се изправя на финала на "Сантиаго Бернабеу" срещу Байерн (Мюнхен). Диего Милито се разписа на два пъти в мача и носи успеха с 2:0 за Интер. След края на мача Моуриньо се сбогува с "нерадзурите" и феновете, тъй като е постигнал договорка с Реал (Мадрид).

"Целта ми е да триумфирам в Шампионска лига с три различни отбора. Трябва да отида в Реал, за да го направя", казва Моуриньо, който обаче все още не е осъществил намеренията си.

Тази вечер Специалния ще се опита да запази 100% си успеваемост на финали в евротурнирите като триумфира за втори път в Лига Европа / Купа на Уефа. А догодина... догодина може би ще има шанса да преследва и голямата си мечта в Шампионска лига.

Всички финали на Моуриньо в Европа:

Клуб Съперник Турнир Сезон Резултат
Порто Селтик Купа на УЕФА 2002/03 3:2
Порто Монако Шампионска лига 2003/04 3:0
Интер Байерн (М) Шампионска лига 2009/10 2:0