Сензацията този сезон в германската Бундеслига е РазенБалшпорт Лайпциг, който си осигури правото да участва в групите на Шампионската лига следващия сезон, след като миналата събота спечели с 4:1 при визитата на Херта в Берлин. УЕФА обаче може да спре „червените бикове” за участие в най-престижния европейски клубен турнир, предупреждава немският таблоид „Билд”.

Проблемът според изданието е връзката на двата клуба в Лайпциг и Залцбург с компанията Ред Бул. Според правилата на УЕФА два тима нямат право да участват заедно в евротурнирите, ако имат един собственик или еднакъв генерален спонсор. Залцбург е на път да спечели шампионската титла в Австрия и ще има предимство за участие в най-престижния европейски клубен турнир, ако от УЕФА реши да допусне само един от клубовете на Ред Бул. За да се предотврати това Оливер Минтцлаф освободи поста си на шеф на двата клуба. „Изпълнили сме си домашната работа и не виждаме никакъв проблем да ни възпрепятства”, сподели Минтцлаф.

„Всички критерии, включително и онези за собствеността ще бъдат проверени от УЕФА за всички клубове, когато са налице всички документи от националните федерации и клубовете. Всички тези информации ще получим след края на сезона в различните първенства”, гласи отговорът на УЕФА до немското издание по този въпрос. Това означава, че едва през юни УЕФА ще се занимае с тази тема.

„Треньорът ни показа най-добрите моменти от сезона, а накрая ни пусна и химна”, сподели след мача в Берлин Диего Деме, който очаква следващият сезон редовно да чува химна на Шампионската лига, след „биковете” се класираха директно за груповата фаза. Така точно 2865 дни след първата тренировка в пета дивизия на Германия на 2 юли 2009 година тимът завърши своя марш към най-престижната клубна надпревара на Стария континент. Треньорът Ралф Хазенхютъл пък даде почивка на всички играчи до сряда, когато отборът ще поднови тренировки.

Ралф Рангник пристигна в Лайпциг през 2012 година като спортен директор на отбор в Регионална лига, след което последва изкачване до немския елит в рамките на само четири сезона. Общо 77 играчи пристигнаха в клуба, като инвестициите за нови попълнения бяха 110 милиона евро.

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН