Трима голмайстори са реализирали по повече от 20 попадения след 25 кръга в германската Бундеслига – нещо ново в историята на германския елит. Става въпрос за Пиер-Емерик Обамеянг (Борусия Дортмунд), Антони Модест (Кьолн) и Роберт Левандовски (Байерн), като и тримата не са германци.

Никога преди това в Бундеслигата триото на върха в голмайсторската листа не е вкварвало 66 гола за 25 кръга. Дори и трима играчи с по над 20 гола след толкова кръгове не е имало. Официалният сайт на немския елит пък извади няколко любопитни факти за тримата голмайстори, пренаписали историята на Бундеслигата.

*Пиер-Емерик Обамеянг е вкарал 23 гола в 23 изиграни мача този сезон и оглавява голмайсторската листа.

- Нито един друг играч на Борусия (Дортмунд) не е реализирал по повече от 6 гола този сезон, а габонецът се разписа срещу Инголщад (1:0) и за шести път от началото на сезона вкара първи гол в срещите на вестфалци. Четири от тези шест негови попадения бяха в първите 15 минути на мачовете.

- Той е вкарвал гол на всеки 120 минути в своята кариера в немския елит, както и Роберт Левандовски от Байерн.

- Сред играчите с най-малко 25 мача в Бундеслигата само легендарният нападател на Байерн Герд Мюлер е бил по-ефективен от Обамеянг и Левандовски – гол на всеки 105 минути в своята кариера.

- Само през този сезон Обамеянг се разписва на всеки 88 минути, нуждаейки се средно от само 4 точни удара за всеки от головете си (84 точни удара и 23 гола).

- В своята кариера в Бундеслигата габонецът е вкарал 75 от 76 гола с удар в границите на наказателното поле на противника, както и всичките си 23 попадения този сезон. Единственият му гол от далечна дистанция е от пряк свободен удар през ноември 2013 година.

*Антони Модест има 22 гола от 25 кръга за Кьолн. За последно толкова много за „козлите” в рамките на един сезон се е разписвал Клаус Алофс (26 гола през сезон 1984/85).

- След 25 кръга само веднъж в историята на Кьолн футболист е реализирал повече попадения – Хенес Льор с 24 гола през сезон 1967/68.

- Само Модест и Левандовски успяха този сезон да реализират по два пъти хеттрик. Французинът направи това в деветия кръг срещу Хамбургер и в 25-ия срещу Херта.

- Нито един негов сънародник не се е разписвал толкова често в Бундеслигата в рамките на един сезон.

- Модест е единственият футболист в немския елит, който е вкарал повече от половината голове на своя тим – 22 от 37 или 59%.

- В сравнение с Обамеянг и Левандовски той е играл във всички 25 мача от началото на сезона и то винаги като титуляр, като в 18 от тях не е бил сменян.

- Французинът се разписва на всеки 99 минути през настоящия сезон.

*Роберт Левандовски се разписва за Байерн средно на всеки 120 минути в Бундеслигата, а през настоящия сезон го прави на всеки 99 минути.

- Полякът е отправил най-много голови удари от всички играчи в Бундеслигата този сезон – 100, пропускайки при всеки пети.

- Той е единственият чужденец, който е ставал голмайстор на Бундеслигата с два различни клуба – Борусия (Дортмунд) и Байерн.

- След нигериеца Антони Йебоа той е вторият чужденец, ставал на два пъти голмайстор в германския елит.

- През сезон 2015/16 Левандовски постави рекорд с 30 гола за чужденец с най-много попадения в Бундеслигата в рамките на един сезон. Преди това Клаас-Ян Хунтелаар бе вкарал 29 гола за Шалке 04 през сезон 2011/12.

- С поне 30 гола голмайстор за Байерн преди това е ставал само Герд Мюлер и при това пет пъти.

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА