Голмайсторът на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо е с най-висок брутен доход за сезон 2016/17 от всички футболисти по света, сочи традиционно изследване на френското списание France Football.

В класацията си изданието включва всички приходи от заплати и публични права преди изчисление на данъците. Така европейският шампион с Портигалия от миналото лято и четирикратен носител на „Златната топка” е заработил от началото на сезона 87,5 милиона евро, изкачвайки се на върха.

Втори вече е бившият лидер в класацията Лионел Меси със 76,8 милиона евро. Аржентинецът обаче преговаря за нов договор с Барселона с по-високи финансови параметри. Трети е неговият съотборник Неймар с 55,5 милиона евро на сезон, а след бразилеца са уелският национал на Реал (Мадрид) Гарет Бейл (41 млн. евро) и Есекиел Лавеци от китайския Хебей Форчън (28,5 млн. евро).

Най-скъпоплатеният треньор е Жозе Моуриньо с 28 милиона евро на сезон в Манчестър Юнайтед. Втори е селекционерът на Китай Марчело Липи (23,5 млн. евро), а трети е Лоран Блан, който беше уволнен от ПСЖ, но е заработил 20 милиона евро. В топ 5 влизат още треньорът на Байерн Карло Анчелоти (15,8 млн. евро) и мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола (14,5 млн. евро).