Най-добре е да се целиш в Луната. Така, ако не успееш, ще паднеш в облаците. Мъдри думи, нали? Изрича ги едно 15-годишно момче, което мечтае някой ден да облече екипа на Реал (Мадрид). Едно момче, което е наясно, че с труд, постоянство, човешки и футболни качества ще накара света да заговори за него. Момче, което само 3 години, след като изговаря тези мъдри слова, така се е запътил към Луната, че е на път да я прескочи. Става дума за Килиан Мбапе – момчето-чудо на Монако и Франция. Taлантът, по който футболният свят се прехласна!

18-годишният нападател се превърна в един от най-перспективните и желани играчи в световния футбол. Въпреки крехката си възраст, той вече дебютира за националния отбор на родината си, вкара 23 гола за Монако през сезона и изигра ключова роля за класирането на тима на полуфиналите на Шампионска лига.

Страхотното му представяне не остана незабелязано от европейските грандове, които очакват с нетърпение летния трансферен прозорец, за да се вкопчат в ожесточена битка за подписа му. По последни информации от Монако ще склонят да се разделят с младата си звезда за не по-малко от 110 млн. паунда. Сума, която ще притесни клубове като Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Реал (Мадрид), но няма ги откаже от намеренията им да имат в състава си младока.

Кой е обаче Килиан Мбапе и как накара светът да заговори за него?

Въпреки, че играе с огромно желание и страст за Монако, Килиан Мбапе не е местно момче. Той е роден на 20 декември 1998 година в Бонди - предградие в североизточната част на Париж, което е на 10 км от центъра на града.

Всички в семейството му са спортни натури, така че дилема относно кариерното му развитие на практика е липсвала. Баща му Вилфрид е футболен треньор, брат му Жире Кембо Екоко е футболист на Ал Насър, а майка му Фейза е бивша хандбалистка.

На 6 години Килиан започва да тренира в местната школа под зоркия поглед на баща си. Още тогава си проличава, че е по-специален и има шанс да постигне нещо голямо във футбола. Родителите му са наясно с това и правят всичко възможно да държат изкъсо сина си и да не му позволяват да излезе от правилния коловоз.

Всичко върви по план и през 2011 година 13-годишното момче получава покана да продължи обучението си в една от най-успешните футболни академии „Клерфортен“. Тръгнал по стъпките на Тиери Анри, Никола Анелка, Уилиям Гала и много други успешни футболисти, Килиан постепенно се превръща в „бижуто“ на школата. Всички бдят над него, но най-сериозен контролът си остава от страна на семейството.

Реал (Мадрид), Байерн (Мюнхен), Челси, Ливърпул и Манчестър Сити пожелават Килиан Мбапе още през 2013 година. 15-годишният талант обаче, повлиян от родителите си, преценява, че е най-добре да остане във Франция и избира да облече екипа на… Монако.

Само две години в школата на „монегаските“ са достатъчни на Килиан, за да си пробие път до първия отбор. На 2 декември 2015 година талантът за първи път се появява в игра за представителния тим на Монако. Той влиза като резерва срещу Каен, заменяйки Фабио Коентрао. Тогава Мбапе е на 16 години и 347 дни и чупи рекорда на Тиери Анри за най-млад дебютант за първия тим на „монегаските“.

Само седмица по-късно Килиан намира място сред титулярите на Монако при загубата на тима с 0:3 от Бордо. Не минава много време и идва и първият му гол в професионалния футбол. Той вкарва през февруари 2016 при победата с 3:1 над Троа, чупейки 21-годишният рекорд на Анри за най-млад голмайстор на Монако (бел. ред: Мбапе е на 17 години и 62 дни).

Месеци по-късно Мбапе е основен играч в състава на Леонардо Жардим. Въпреки крехката си възраст, до този момент през настоящия сезон той заби 23 гола в 37 мача във всички турнири и даде заявка, че скоро ще се превърне в най-ярката звезда на световния футбол

Освен страхотен талант, Килиан притежава уникалното качества да кара всички да го харесват и извън терена. Скромен, учтив, възпитан и трудолюбив. Качествата, които го превръщат във всеобщ любимец.

 „Показва огромна зрялост въпреки крехката си възраст. Това, което прави с екипа на Монако, е наистина впечатляващо и добър знак за бъдещето. Убеден съм, че ако продължава в същия дух, ще направи впечатляваща кариера“, казва капитанът на Франция Юго Лорис.

Клод Лафарг, треньорът на Килиан в Клерфортен, пък е още по-ласкателен:  „Той е нещо смесено между Тиери Анри и Неймар. Различен е. Вкарва голове като Анри, а минава покрай противниците като Неймар. Изумителен е“.

Легендата Тиери Анри също е впечатлен от Мбапе: „Не го сравнявайте с мен. Мбапе си Мбапе.Това е. Иначе, ако трябва да кажа нещо за него, то това е - „Леле!“. Запознах се с него и веднага разбрах, че е скромно момче, което не лети в облаците. Наистина го харесвам“.

Това е Мбапе – момчето, запътило се към Луната, което едва ли ще падне в облаците...

--------------------------------------------------------------------

Знаете ли, че….
*Идолът на Килиан Мбапе от дете е Кристиано Роналдо. Двамата се срещат за първи път, когато френският нападател е на 13 години. Моментът е запечатан в снимка (виж по-долу).
*Килиан все още живее в тренировъчната база на Монако. Той притежава и апартамент в Княжеството, който ползва обаче, когато… родителите му го навестяват.

„По принцип живее в базата. Родителите му предпочитат да  е тук, когато са в Париж. Не искат да се влияе от нещата извън футбола. Женското внимание към него се увеличава с всеки изминал ден и все повече момичета го чакат след тренировки. Това е и една от причините майка му дори да го кара и взима от заниманията“, разказва служител в клуба.

*Килиан Мбапе е страстен геймър. Любимата му игра е „Футбол мениджър“. Обича да играе и FIFA с приятели и съотборници, като мнозина твърдят, че и на симулатора показва завидни качества.

СветлинТонев: БЛИЦ СПОРТ