Арсенал се класира за четвъртфиналите в турнира ФА къп. Топчиите отстраниха петодивизионния Сътън Юнайтед след победа с 2:0 в среща от 5-ия кръг. Домакините се държаха достойно, колкото им позволяваха силите, но значително отстъпваха по класа на английския гранд.

Арсен Венгер направи седем промени в състава си в сравнение с титулярите от загубата от Байерн с 1:5 в Мюнхен за Шампионската лига, но това не попречи на тоталната доминация на препълнения „Гендър Грийн Лейн“.

Първият шанс на гостите за гол се откри пред египетския национал Елнени, който обаче изпрати топката

В 26-ата минута Лукас Перес се възползва от пас на Гранит Джака и опъна мрежата за 0:1. Испанецът надбяга защитата на домакините по лявото крило, напредна към пеналта и с левия крак стреля. Вратарят Уорнър проспа ситуацията и топката спря зад гърба му, но като известно оправдение може да му послужи и това, че беше заблуден от стоящия пред него Тио Уолкът.

После Уолкът можеше да покачи резултата, но шутът му премина на сантиметри от целта.
В 55-ата минута мълниеносна контра на Арсенал свари неподготвена защитата на аматьорите и Уолкът се реваншира за пропуските си, засичайки в мрежата центриране отляво на Начо Монреал за 0:2.

10 минути по-късно  дойде и най-чистото положение за домакините. Рори Дийкън стреля от дистанция и ударът му се отби от напречната греда.

В следващия кръг „артилеристите“ ще се изправят срещу друг аматьорски тим – Линкълн Сити, който за първи път в своята история ще играе в тази фаза.

Голямо шоу направи резервният вратар Уейн Шоу. 45-годишният и близо 150-килограмов футболист седна на скамейката с няколко сандвича и стекче безалкохолни напитки, с които се подкрепяше най-спокойно по време на мача.

Скромният Сътън Юнайтед по пътя си до историческото първо участие в осминафиналите на турнира елиминира три отбора от по-горни дивизии. „Кехлибарено-шоколадовите“нашумяха с отстраняването на втородивизионния Лийдс, Челтнъм (Лига 2) и Уимбълдън (Лига 1). По този начин скромният тим от южното лондонско предградие си проби място в осминафиналите. На „Гендър Грийн Лейн“ще спечелят сериозни приходи от рекламни и телевизионни права покрай мача с „артилеристите“.

 

Съставът на Арсенал: Давид Оспина, Начо Монреал, Роб Холдинг, Шкодран Мустафи, Габриел Паулиста, Гранит Джака, Мохамед Елнени (46-Алекс Окслейд-Чембърлейн), Алекс Ивоби (74-Алексис Санчес), Джеф Рейн-Аделаид (74-Ашли Майтланд-Нийлс), Тио Уолкът, Лукас Перес


 

ВСИЧКО ЗА ФА КЪП - ТУК