Малкият бразилски град Чапеко потъна в сълзи под проливния дъжд по време на траурната церемония по изпращането на жертвите от самолетната катастрофа в покрайнините на Меделин. Както е известно, при инцидента в Колумбия загинаха почти всички футболисти на Чапекоензе, сред които и бившият играч на ЦСКА Фелипе Машадо. Жертвите са общо 71 от 77 пътници. Бразилският отбор трябваше на 1 декември да изиграе така бленувания първи финал за Копа Судамерикана срещу местния Атлетико Насионал. Само трима от пътуващите 22-ма футболисти на Чапекоензе останаха живи.

Тленните останки на 50 души пристигнаха с военен бразилски самолет на летището в град Чапеко. Там ги очакваше президентът на Бразилия Мишел Темер. Ковчезите с жертвите бяха наредени на тирове с открити ремаркета, а траурното шествие премина през главните улици на града, където хиляди бяха излезли, за да отдадат последна почит на своите любимци и всички други загинали.

ВСИЧКО ЗА ТРАГЕДИЯТА КРАЙ МЕДЕЛИН

Тленните останки бяха внесени в стадион "Арена Конда", където малко повече от 20 хиляди души бяха заели местата си под проливния дъжд и още близо две хиляди в покрита шатра на терена. Там бяха роднините и близките на всичките загинали. Сред тях бяха тези на 16 от 19-те футболисти, тъй като семействата на останалите трима отказаха общото погребение.

За да отдадат последна почит на загиналите на "Арена Конда" пристигнаха президентът на ФИФА Джани Инфантино, заместник-генералният секретар на УЕФА Звонимир Бобан и още една легенда на Милан - Кларънс Зеедорф.

На трибуните на стадиона беше опънат и огромен транспарант "Благодарим ти, Атлетико Насионал!". Както е известно, колумбийският клуб лично апелира трофеят от Копа Судамерикана да бъде връчен на Чапекоензе.

Хилядите по трибуните бяха на крака и аплодираха всеки един от загиналите при произнасянето на името му, а по един бял балон бе пуснат високо в небесата, откъдето не спря да се излива дъжд, което направи траурната церемония още по емоционална.

"И небето плаче!", промълвяваха с треперещ глас тъгуващите фенове на Чапекоензе.