Той принадлежи на Рим като Колизеума и другите забележителности от древния свят. Във Вечния град е почитан като светец. Капитанът и легенда на Рома Франческо Тоти става на 40 години днес. Държи в Италия не само почти всички рекорди, той е феномен с 25-и пореден сезон в италианския елит. „Тоти, нашият гладиатор!”, отдават му чест феновете.

„Не мисля много за това. Не мисля обаче, че ще бъда от тези, които на 40 все още ще може да играят футбол”, споделя Тоти за бъдещето си, когато е на 21 години. И наистина самият той не е очаквал, че ще може да играе и на 40 години на същото високо ниво, както преди, правейки разликата на терена.

От 1992 година Тоти играе за „джалоросите”. На 12-годишна възраст кариерата му стартира като юноша на клуба, а днес Принца на Рим, който спокойно може да бъде наречен и Император, празнува 40-годишен юбилей и то отново с екипа на Рома.

„Винаги съм се надявал до края на кариерата си да нося екипа на само един отбор и при това на Рома. Аз съм роден като римлянин и фен на Рома, и такъв ще си умра. Никога  няма да напусна този отбор и този град”, гордо заявява световният шампион с Италия от 2006 година в Германия.

Тоти има нещо като дългогодишен брак и клубът буквално влиза под кожата му. Татуирана вълчица на дясното рамо показва огромната му любов към Рома. Вярност, дълбока свързаност с неговите корени и любов към семейството са ценностите на Тоти. В крайна сметка той е римлянин от седем поколения. Тоти е роден извън античните страни на Вечния град, в квартала Порта Латина, където Рома е обожествяван като клуб.

В началото играе футбол на улицата като всички деца в задните дворове на къщите. Неговият баща Енцо и майка му Фиорела го подкрепят. В началото треньори са му Фортидо Лудитор и Смит Трастевере, при които прави име, и през 1986 година преминава в Лодиджани, където среща треньора Емедио Нерони. „Той никога не беше доволен. Аз вкарвах голове, а той ми казваше, че играя зле. Тогава дори не бях навършил 10 години”, спомня си Тоти.

През 1989 година Тоти е приет в юношеската школа на „вълците”. Любовта към Рома стига до там, че семейството на Тоти отпраща дошла на вратата делегация на вечния враг Лацио. Представители на „орлите” се опитвали да убедят родителите на малкия Франческо, за да го привлекат в Лацио, но те категорично отказали.

Професионалният си дебют Тоти отбелязва на 28 март 1993 година срещу Бреша. Когато Тоти направил скока в първия тим на Рома, чичо му обещал да му купи планински велосипед за първия гол при професионалистите. Тоти бележи първия си гол за Рома на 4 септември 1994 година при равенство 1:1 срещу Фоджа в първия кръг на Серия „А”.

„Аз също можех да си го купя и без да трябва да чакам гола. Аз обаче преследвах този гол и винаги си мислех за колелото”, спомня си Тоти пет години по-късно пред Gazzetta dello Sport. Чичото на Тоти удържал на думата си и Франческо получил своето колело. Това обаче не му стига, тъй като и до ден днешен Тоти не спира да преследва голове за Рома.

Лятото на 1996 година не е добро за него. Неговият ментор Карло Мацоне трябва да напусне и новият треньор е Карлос Бианки. И докато Мацоне го обича като свой син, Бианки по-скоро би се отървал от него. „Нещата бяха стигнали дотам, че да си тръгна. Въпреки високите очаквания от мен той ме смяташе за посредствен играч. Приех ситуацията и за малко не преминах в Сампдория. Тогава обаче имаше подготвителен турнир в Рим, в който играхме срещу Борусия (Мьонхенгладбах) и Аякс. В Аякс играеше Яри Литманен, а Бианки искаше да го привлече на всяка цена. За него това бе най-добрият плеймейкър. Аз обаче играх добре на турнира и в двата мача вкарах по един гол. Президентът Сенси каза: Той няма да ни напусне”, разказва Тоти за един от най-трудните периоди в кариерата си. На Коледа същата година Бианки е уволнен, а по-малко от година по-късно под ръководството на Зденек Земан Тоти става най-младият капитан в историята на Серия „А”. През 2001 година при Фабио Капело пък той печели с Рома третата титла в историята на клуба. Друго Скудето Тоти не успява да спечели, а можеше да вземе много трофеи, ако бе преминал в някои по-голям клуб. За него титла с друг клуб не би била толкова стойностна, колкото с Рома. „Никога не съм мислил за парите. Иначе щях да сменя клуба на 26 години, когато Реал (Мадрид) и Барселона ме искаха”, признава Тоти пред Sky Sport Italia през 2012 година. Той не преминава в испанските грандове за пари, титли или дори за едно колело. За него винаги е било важно да вкарва голове за клуба, за хората и за неговия град.

С вече реализирани 250 гола в Серия „А” Принца на Рим продължава да пренаписва футболната история. Само легендарният халф на Ювентус Силвио Пиола е отбелязал повече попадения. Тоти е вкарал общо 306 гола от 763 официални мача за Рома. Личните му отличия започват от това за най-добър играч в Серия „А”, продължават през голмайсторския приз в Калчото, попадане в идеалния отбор на европейски и световни първенства и стигат до „Златната обувка” за най-добър голмайстор в Европа през 2007 година. С Рома той е ставал веднъж шампион и два пъти носител на Купата на Италия. Под ръководството на Марчело Липи в „скуадра адзура” вдига световната купа с Италия през 2006 година в Берлин. „Ще го взема дори и само с един здрав крак”, казва Марчело Липи преди турнира за Тоти и разширения си състав за Мондиал 2006 в Германия, когато футболистът е контузен. След това Принца на Рим изиграва ключова роля за спечелването на световната титла на „адзурите”.

Тоти е плеймейкър с перфектна техника. Той обича да подава с пета и сякаш никога не е бил по-щастлив да тича, както сега на 40 години. Все още знае как да дава гениални пасове и има добър поглед върху играта. След някои разногласия с треньора Лучано Спалети през миналия сезон Тоти отново е в добра форма. Когато на 12 септември се разписа срещу Сампдория, попита провокативно: „Защо да слагам край на кариерата си?” Да, наистина защо? Миналата неделя при загубата на Рома в Торино (1:3) Тоти вкара 250-ия си гол в Серия „А”. Пенсия и почивка на Карибите не го привличат така, както шоуто на зеления терен, което той познава толкова добре. Дори треньорската кариера не го блазни толкова. По-вероятно е той да остане верен на клуба като вицепрезидент. Засега обаче Тоти не мисли за бъдеще зад бюро. „Имам още мачове пред мен”, категоричен е вечният Капитано.

КАРИЕРАТА НА ТОТИ В ЦИФРИ
В Рома от 1992 година насам - 763 официални мача и 306 гола (само в Серия "А" - 604 мача и 250 гола)
За Италия от от 1998 до 2006 година - 58 мача и 9 гола

УСПЕХИ
Шампион на Италия с Рома - веднъж (2001 година)
Купа на Италия с Рома - 2 пъти (2007 и 2008 година)
Суперкупа на Италия с Рома - 2 пъти (2001 и 2007 година)
Световен шампион с Италия - веднъж (2006 година в Германия)
Най-добър фоболист в Серия "А" - 2 пъти (1998 и 2004 година)
Голмайстор на Серия "А" - веднъж (2007 година)
"Златна обувка" за най-добър голмайстор в Европа - веднъж (2007 година)