Футболният свят загуби още една легенда. Пит Кайзер почина на 73-годишна възраст. Официалното съобщение от семейството е, че бившият футболист е загубил дълга битка с рака на белите дробове...

От тук започва историята. Петрус Йоханес Кайзер е роден на 14 юни 1943 година. Той е част от онзи Аякс и националния отбор на Холандия с тоталния футбол. Играе предимно по лявото крило и за гранда от Амстердам записва 365 мача и 146 гола в периода 1961-1974 година. Печели 3 поредни купи на европейските шампиони (1971, 1972, 1973), 6 титли на Холандия, 4 купи на Холандия, 2 европейски суперкупи, 1 Междуконтинентална купа и веджъж купа Интертото. С партньорство с Йохан Кройф в атака нямат пощада срещу всеки един съперник.

Докато не настъпва месец август 1973 година. Новият треньор на Аякс Джордж Кнобел решава да даде право на футболистите сами да си изберат капитан. Следва тайно гласуване в съблекалнята и играчите избират Пит Кайзер. А не Йохан Кройф. Това е последният факт, който магьосникът с №14 не успява да преглътне и напуска Амстердам в посока Барселона. Двамата все пак продължават да играят заедно макар и малко, тъй като Пит Кайзер се отказва от футбола през 1974 година. На световното в Германия селекционерът на Холандия Ринус Микелс го пуска само веднъж титуляр – срещу Швеция.

Съдбата. Явно има съдба. Йохан Кройф почина на 24 март 2016 година след битка с рака на белите дробове. Няма и година по-късно великият Йохан взе при себе си и големият партньор в атака – Пит Кайзер. А той си отиде точно след битка с рака на белите дробове. Двамата големи в историята на Аякс и Холандия отново са заедно. На по-добро място. И отново ще си партнират за ужас на противниците.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ