Футболната обсерватория за статистическия изследвания CIES в Швейцария посвети поредното си изследване на най-добрите дрибльори във водещите пет европейски първенства.

В класацията попадат 100 технични и бързи футболисти, сътворили най-много индивидуални пробиви срещу защитници.

Сензационно голямата звезда на Барселона Лионел Меси, който днес е в устата на всички футболни фенове заради двата си гола и особено този в последната секунда срещу Реал (Мадрид) за успеха на каталунците с 3:2 на „Сантяго Бернабеу”, е едва на шеста позиция в престижната класация. Аржентинецът има 57% успешен дрибъл от 176 опита (88,6 успешни) да завърши с удар или центриране, когато тръгва сам с топката в атака.

Лидер в класацията е халфът на Адама Траоре със 70% успеваемост. Юношата на Барселона има 100 успешни опита от 194 пробива с топката този сезон. Именно по броя успешни опити са подредени футболистите в тази престижна класация.

Втори е Еден Азар от Челси със 75% успеваемост – 99,7 завършени от 169 пробива, а трети е Ален Сен-Максимен от Бастия с 98,5 пробива от 217 опита или 64%. В челната петица са още Неймар от Барселона с с 95 успешни пробива от 269 или 53% и Уилфред Заха от Кристъл Палас с 88,9 успешни пробива от 231 опита. Неймар е футболистът, който най-много опитва индивидуална игра.

В десетката са още Муса Дембеле от Тотнъм, Алексис Санчес от Арсенал, Амин Харит от Нант и Фелипе Андерсон от Лацио.

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН