Вердер (Бремен) записа страхотна серия в немската Бундеслига. Отборът претърпя тотално преобразяване и от кандидат за изпадане в момента атакува евроквотите. В рамките на два месеца тимът от Бремен записа серия от шест победи и едно равенство за седем срещи. С подобна серия могат да се похвалят много малко отбори от водещите първенства. Бърза справка показа, че такива показатели имат ПСЖ и Монако.

Например, в първенството на Хърватия два отбора са в по-добри серии – Риека (шест победи и един равен) и водения от Петев Динамо Загреб (осем поредни успеха). Румънският Астра също е с осем поредни победи. Макаби Тел Авив е като Вердер – шест победи и един равен.

Вердер обаче изпреварва колосите Реал (Мадрид), Барселона, Байерн (Мюнхен), Челси, Аякс и Фейенорд, както Атлетико (Мадрид), Бешикташ и други. Всички тези изброени тимове имат повече грешни стъпки в последните си седем мача – било то загуба или повече равенства. Правим уточнение, че сравняваме Вердер със сериите на отборите от водещите първенства в Европа.

Тимът от Бремен след 20 кръг бе трети отдолу нагоре в класирането, т.е. 16-ти. С четири победи, четири равенства и 12 загуби и едва 16 точки. Под ръководството на треньора Александър Нури тимът излезе от кризата и се преобрази. И в следващите седем кръга записа шест победи и един равен. В момента Вердер е на 8-мо място с 35 точки, за седем кръга спечели 19 точки.

КОЙ Е В ОСНОВАТА НА УСПЕХА?
В началото на сезона начело на Вердер беше Виктор Скрипник. В средата на септември 2016 година обаче бе уволнен. За треньор бе назначен роденият през 1979 година Александър Нури. Майка му е германка, а баща му е иранец. Като футболист Нури не прави блестяща кариера. Първоначално записва мачове за аматьорите на Вердер, след това има по няколко сезона в Оснабрюк, Холщайн Кил и Олденбург. Именно в Олденбург започва да трупа опит като треньор – първоначално като кондиционен специалист. През 2014 година е привлечен за помощник във Вердер и едновременно с това две години води втория тим. Така се стига до назначаването му през септември 2016-та, когато Скрипник е уволнен. Първоначално ръководството на Вердер го назначава на пожар и го смята за временен вариант. През октомври обаче му гласува доверие и му предлага постоянен договор.

"Иран е част от мен, споделя Нури. - И допълва. - Баща ми е се е срещнал с майка ми в Хановер, която по това време е следвала химия в Олденбург. Израснах в Букстехуде, но преди това като дете прекарах много време в студентското общижитие на родителите ми в Олденбург.  

През 2005 година се върнах в Иран. Пътувахме няколко седмици в страната, за да видя повечето градове. Исках да знам откъде идва баща ми. Въпреки че все още имам лели и чичовци в Иран, повечето ми роднини живеят в САЩ. "Дали ще се оправя, ако съм сам в Иран?! Говоря малко персийски, ще ми трябва малко помощ. С храната обаче няма да имам никакви проблеми. Персийските ястия са номер едно за мен", допълва още Ноури.

"Страшно много се интересувам от начин на хранене, режим и медицина. Знам, че като треньор трябва да имам теоретична подготовка, върху която да работя с футболистите", завършва наставникът. Той има договор до края на сезона. Какво ще се случи след това... Ако Вердер продължи в същото темпо и играе в Европа, със сигурност 37-годишният Александър ще се превърне в герой за клуба.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Серията на Вердер Бремен

21 кръг, Майнц 05 – Вердер 0:2

22 кръг, Волфсбург – Вердер 1:2

23 кръг, Вердер – Дармщад 2:0

24 кръг, Байер Леверкузен – Вердер 1:1

25 кръг, Вердер – Лайпциг 3:0

26 кръг, Фрайбург – Вердер 2:5

27 кръг, Вердер – Шалке 04 3:0