Тази вечер Реал (Мадрид) приема Барселона в поредното издание на голямото футболно дерби на Испания. Ел Класико може да се окаже решаващо в битката за шампионската титла, тъй като загуба може окончателно да откаже каталунците от първото място.

1.ИСТОРИЯ НА 115-ГОДИШНО СЪПЕРНИЧЕСТВО
Първият сблъсък между Реал (Мадрид) и Барселона е проведен на 13 май 1902 година. Мачът е за Купата на коронацията, а каталунците печелят с 3:1. Първата победа на „белия балет“ в Ел Класико е на 17 февруари 1929 година – 2:1. Вторият мач е спечелен от Барса с 1:0.

2.ГОЛМАЙСТОРЪТ НА ДЕРБИТО
Лионел Меси е водещият голмайстор на Ел Класико. Той има 21 гола в 33 мача срещу Реал (Мадрид), като 14 от попаденията са в мачове за първенство. Алфредо ди Стефано е реализаторът на „белия балет“ в дербито. Той има 18 попадения, две повече от Кристиано Роналдо, който в мачовете с Барса за първенство се е разписвал осем пъти. Меси обаче няма гол в последните шест издания на големия сблъсък.

3.КОЙ Е С НАЙ-МНОГО МАЧОВЕ В ЕЛ КЛАСИКО?
Легендарният защитник Мануел Санчис е играчът с най-много мачове в дербито. Той има 43 изяви срещу Барселона, като 29 от тях са за първенство. Резултатът му е с два мача повече от Пако Хенто и Раул. Сред настоящите играчи на двата отбора с най-много появи в Ел Класико е Андрес Иниеста, който има 34 мача – с един повече от Серхио Рамос и Меси.

4.НАЙ-ГОЛЯМА ПОБЕДА В МАДРИД
Успехът на Реал (Мадрид) с 8:2 в десетия кръг на сезон 1934/35 е най-голямата победа в Ел Класико на „Сантяго Бернабеу“. Най-сериозният успех на Барселона като гост в дербито е вдъхновен от Йохан Кройф – 5:0 през сезон 1973/74. През 2008/09 каталунците спечелиха с 6:2 след два гола на Меси.

5.ОТ 15 ГОДИНИ НЯМА НУЛЕВО РАВЕНСТВО
Последното нулево равенство между Реал (Мадрид) и Барселона беше на 23 ноември 2002 година. Тогава мачът се игра на „Камп Ноу“. Последното 0:0 в Ел Класико на „Сантяго Бернабеу“ е регистрирано още по-отдавна – през сезон 1986/87.

6.ТРИ ДЕРБИТА, В КОИТО ДОМАКИНСКИЯТ ФАКТОР НЯМА ЗНАЧЕНИЕ
Последните три издания на Ел Класико показаха, че домакинският фактор няма голямо значение в сблъсъците между двата отбора. Барселона спечели на „Сантяго Бернабеу“ с 4:0, а Реал (Мадрид) победи с 2:1 и постигна 1:1 на „Камп Ноу“.

7.ПОСЛЕДНИТЕ ИСПАНЦИ, РАЗПИСАЛИ СЕ В ЕЛ КЛАСИКО
Серхио Рамос и Андрес Иниеста са последните испанци, разписвали се двата отбора в дербито на „Бернабеу“. Рамос вкара за Реал (Мадрид) при победата с 2:1 през 2012/13, а Иниеста се разписа за Барса при успеха с 4:0 три сезона по-късно.

8.ГОЛОВЕ В 55 ПОРЕДНИ МАЧА
Победата над Байерн във вторник означава, че Реал (Мадрид) е вкарал голове в 55 поредни мача. Барселона от своя страна направи нулево равенство с Ювентус в сряда, а не успя да се разпише и по време на първия мач в Торино (0:3).

9.ТРИО ВКАРВА НАЙ-ЧЕСТО ЗА БАРСА, В РЕАЛ СИ РАЗДЕЛЯТ ПОПАДЕНИЯТА
Триото Меси, Суарес и Неймар бележи най-често попаденията за Барселона. Меси има 29 попадения в първенството, Суарес – 23, а Неймар – девет. Тримата са вкарали общо 61 от 91-те гола на Барса.
Бензема, Роналдо и Бейл за реализирали 35 от 82-те попадения на Реал (Мадрид). От тях Кристиано има 19, Бензема – девет и седем са на Бейл. Алваро Мората се е разписал 11 пъти, Иско е вкарал девет, а Серхио рамос – седем. Само вратарите, Дани Карвахал и Фабио Коентрао не са бележили голове за „белия балет“ през сезона.

10.ДВА ОТБОРА, 14 НАЦИОНАЛНОСТИ
Дербито между Реал (Мадрид) и Барселона отдавна е прехвърлило границите на Испания. Не само като зрителски интерес, но и като присъствие на терена. Играчи от 14 различни националности играят играят за двата отбора. С най-много представители е Испания. Следва Бразилия (пет), Франция и Португалия (по четири). Хърватия е с трима играчи, а по двама са от Германия и Аржентина. Коста Рика, Колумбия, Уелс, Холандия, Турция и Уругвай имат по един представител в Ел Класико. Интересен е случаят и с Доминиканската република, която също има свой футболист в съставите на двата отбора. Мариано Диас от Реал (Мадрид) е роден в Испания, но играе за националния отбор на карибската държава.

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН