Вторият по големина град в Сирия Алепо (или Халеб) не беше ставал арена на официален футболен мач от местното първенство в продължение на пет години. Причината за това е известна на всички – военната ситуация в страната. След 2012 година градът, индустриален и финансов център на арабската държава, беше разделен. Правителствените сили владееха западната част, а източната беше под влиянието на бунтовниците. През миналата година силите на президента Башар Асад успяха да завладеят и източната част. Това стана с помощта на руска намеса, но и с цената на бомбардировки и въздушни удари, а общият брой на жертвите за тези години надхвърля 300 000 души.

В края на януари в Алепо беше изигран първият мач в града, за да се даде знак за нормализирането на положението. Проведе се местното дерби между Ал Итихад и Ал Хурия. Приятелският двубоя се игра на стадион „Риайет ал Шабаб Стейдиъм“, тъй като домакинското съоръжение на Ал Итихад - „Алепо Интернешънъл Стейдъм“, който беше построен през 2007 година, е все още много близо до фронтовата линия. Ал Итихад спечели с 2:1, но това нямаше значение. Важна беше символиката – футболът се завърна в Алепо напук на войната.

Следите от бомбардировките личат и около „Риайет ал Шабаб Стейдиъм“, а сърцата на много от феновете по трибуните все още са пълни с тъга по изгубените близки и приятели във вътрешния конфликт.
„За последно бях на мач през 2010 година. Тогава по трибуните бяхме много повече. Аз бях с моите приятели. Някои от тях заминаха в други градове и държави, други загинаха“, разказва Мохамед Али.

През всичките години на войната в Сирия местното първенство рядко е спирало за дълго. Футболните мачове се играеха по терени на военни бази или в градове, които са твърде далеч от конфликтните зони. Това означаваше, че клубовете от Алепо трябваше да домакинстват извън града.

„Наше право е да играем в Алепо. Много по-добре се представяме пред собствената си публика. Искаме името на града отново да се свързва с просперитет и радост, а не с война“, заяви Фирас ал Ахман – футболист на Ал Хурия.

Вчера Алепо за първи път от 2012 година насам беше домакин на мач от първенството. Ал Итихад прие Ал Джаиш от Дамаск. Срещата от деветия кръг на шампионата завърши при нулево равенство. Въпреки че до момента играеше извън града, Ал Итихад се представя силно и заема второ място в класирането с 27 точки, над пет зад лидера Тешрин. Ал Джаиш е четвърти с 25 пункта. Безопасността на „Риайет ал Шабаб Стейдиъм“ беше осигурена от руски батальон военна полиция.

„Такива мерки за сигурност са свързани най-вече с това, че ситуацията в града все още е неспокойна. Възможни са провокации. Затова от зрителите се отнемат всякакви бомбички, факли и подобни устройства“, поясни командирът на руските сили Аслабек Берсанов.

Футболът със сигурност не може да заличи следите от кървавия конфликт или да намали агонията на нанесените физически и културни рани в един град, който само допреди няколко години процъфтяваше. От друга страна няколко часа спортен празник със сигурност са донесли облекчение и отвличане вниманието на обкръжаващата реалност. Това е един светъл лъч за Алепо, който беше обявен за „синоним на Ада“ от бившия шеф на ООН Бан Ки Мун.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ