Халфът на Олимпик (Лион) Гейда Фофана изненадващо обяви края на състезателната си кариера едва на 25 години заради здравето си. Роденият на 16 май 1991 година дефанзивен полузащитник е взел решението си след консултация с лекари, които го посъветвали да се откаже, тъй като никога нямало да се възстанови напълно от тежката си травма в глезена.

„Дадох си известно време, за да видя дали глезенът ми няма да се подобри. Опитах всичко, но днес, за съжаление, трябва да призная, че повече не е възможно. Състоянието на глезена не ми позволява повече да играя футбол. Такава е ужасяващата действителност, но лекарите обявиха, че не бих могъл повече да бъда на терена“, призна Фофана.

Кариера на халфа започва от юношеската школа на Льо Авър и дебютира за първия тим през 2009 година. Две години късно преминава в Олимпик (Лион), като първи играе за втория тим, но бързо печели място и в първия състав. С екипа на „хлапетата” халфът има 72 мача и 4 гола в Лига 1. Играе за всички юношески гарнитури на френския национален тим. Най-големият успех на Фофана е европейската титла от 2010 година като капитан на „петлите” до 19 години.