Евертън записа първа победа за 2016 година във Висшата лига. Тимът разби като домакин Нюкасъл с 3:0. Това е първи успех за "карамелите" от 26 декември, когато надвиха именно "свраките" с 1:0. От тогава последваха пет поредни мача, в които Евертън допусна три равенства и две загуби. Аарън Ленън откри резултата през първото полувреме, а две дузпи, реализирани от Рос Баркли, оформиха крайния резултат.

Още в 4-ата минута вратарят на гостите Роб Елиът трябваше да отбива шут на Том Клевърли от дистанция. В 23-ата минута Клевърли проби по крилото към наказателното поле и остави топката за Ленън в дъгата. Бившият играч на Тотнъм се завъртя и шутира през купа от играчи, за да намери долния десен ъгъл – 1:0. В 36-ата минута Рос Баркли можеше да вкара много красив гол, но вратарят излезе извън наказателното поле и изчисти с глава.

В 56-ата минута Рос Баркли стреля опасно, вратарят изби, след което топката срещна напречната греда. В 59-ата отново „карамелите“ треснаха гредата. Този път Джонджо Шелви отклони с глава центриране на Гарет Бари от фаул, като за малко да прехвърли успешно своя страж.

Надеждите за гостите приключиха в 87-ата минута, когато домакините получиха право да изпълнят дузпа. Роландо Аарънс, който влезе вместо контузилия се Пол Дъмет, фаулира Аарън Ленън в наказателното поле, а от бялата точка Рос Баркли не сбърка с шут в долния ляв ъгъл. В третата минута от добавеното време Джамал Ласелс извърши нарушение срещу преодолелия го Баркли в наказателното поле и видя червения цвят на картона. Звездата на Евертън пък показа завидно хладнокръвие, като вкара дузпата в стил "Паненка" за 3:0.