Ако футболният фен погледне класирането във френската Лига 1 през последните няколко сезона, ще забележи неизменното присъствие на един отбор, който завършва винаги под челните места, а в последните две години направи сравнително успешно участие в евротурнирите. Става дума за Сент Етиен, който се по принцип се представя стабилно под ръководството на Кристоф Галтие. Признаците обаче в последно време сочат, че май е време „зелените“ и 50-годишният специалист да се разделят.

Преди две седмици треньорът на тима нарече играчите си „психически слаби“. Повод за това беше тежката загуба с 0:4 от Олимпик (Марсилия), а срещата беше директен спор между кандидати за участие в Лига Европа. Яростта и разочарованието не за първи път обхващат Галтие през този сезон. Той реагира на поражението, пращайки трима играчи във втория отбор до края на сезона. Това са нападателят Нолан Ру, крилото Усама Танане и неефективното лятно попълнение Бриан Дабо. Счита се, че те са нямат шанс вече да се завърнат в първия тим.

След повече от седем години начело на Сент Етиен, Кристоф Галтие в момента е треньорът с най-дълъг престой в своя отбор в Лига 1. С 10 шампионски титли в историята си, „зелените“ са най-успешният клуб във френския елит. Когато Галтие пое поста на 15 декември 2009 година, тимът от „Жофроа-Гишар“ обаче беше в беда. С едва 15 точки от първите си 17 мача от сезона, отборът беше сред последните три в класирането, след като в предишния сезон едва беше отървал изпадането под ръководството на Ален Перен. Решението за назначението на неопитния Кристоф Галтие беше риск от страна на клубната управа и затова той получи договор само за 18 месеца.

Треньорът се нуждаеше от известно време, но все пак успя в края на сезона да изведе Сент Етиен до спечелването на 40 точки и 17-о място, което пък означаваше оцеляване в Лига 1. В отбора си той разполагаше с младите Димитри Пайе и Блез Матюиди. През следващия сезон „зелените“ финишираха на десета позиция. През лятото обаче Пайе беше продаден на Лил за 9 милиона евро, а Матюиди на ПСЖ за 7,5 млн. Въпреки тяхното отсъствие Сент Етиен води жестока битка за класиране в евротурнирите благодарение на 16-те гола на Пиер-Емерик Обамеянг, но накрая финишира на седмо място.

След това тимът не е завършвал на по-долна позиция в класирането – пети (през сезон 2012/13), четвърти (2013/14), пети (2014/15) и шести (през миналия шампионат). Под ръководството на Кристоф Галтие клубът от „Жофроа-Гишар“ се превърна в редовен участник в битките за място в Шампионската лига и Лига Европа. Въпреки че превърна тима си във фактор в Лига 1, избухването на треньора преди две седмици не е новост в клуба. Ру, Танане и Дабо се присъединиха към бившия играч на ПСЖ Жереми Клеман, който също беше заточен във втория отбор. Халфът Бенжамен Горне пък тъкмо се върна в първия състав след дълъг престой при резервите. Просто треньорът държи отбора си в желязна хватка.

Галтие е прецизен, предпазлив и тактически хитър треньор, който е превърнал в собствен почерк умението да изтисква най-доброто от играчите си. Когато през миналия сезон Сент Етиен победи големия си съперник Олимпик (Лион) в дербито, той похвали своите футболисти за проявения кураж, себераздаване и реализъм – три неща, които дефинират работата му като треньор. Играта на „зелените“ под ръководството на Кристоф Галтие често е описвана като затворена, физическа и методична, понякога дори грозна, но въпреки това си остава ефективна.

Това обаче са условията, в които специалистът трябва да работи. Клубът му не разполага с финансите да привлече изключително качествени играчи и дори не успява да задържи собствените си звезди. През миналите четири сезона Сент Етиен водеше битка с Топ 3 на класирането за място в Шампионската лига. В три от тези случая „зелените“ стигаха до последния кръг с шансовете за постигане на заветното класиране, но така и не успяха да направят важната крачка. Това обаче не трябва да изненадва. Въпреки умелата работа на своя треньор, клубът няма ресурсите за покритие на високите амбиции. Когато Галтие застана начело на Сент Етиен, клубът имаше дългове от 14 милиона евро. Въпреки че през последните години финансовото състояние се подобри, „зелените“ все още не могат да се сравняват с конкурентите си.

Двамата съсобственици Ролан Ромейе и Бернар Кайацо в началото на годината с гордост обявиха, че управляват единствения клуб в Топ 6 на класирането, който е изцяло френска собственост. Както е известно, грандовете в Лига 1 в момента се управляват от чуждестранни капитали. Сент Етиен има бюджет от 70 милиона евро, който с 1/3-та по-малък от този на големия съперник Олимпик (Лион).

„Аз съм патриот и ще бъда притеснен, ако трябва да търся чуждестранни инвестиции за клуба. Трябва да намерим решение, за да продължим да съществуваме по същия начин, като през последните пет години, въпреки че имаме седмия или осмия по големина бюджет в първенството“, заяви Ромейе.

Въпреки изявлението на един от съсобствениците, клубната управа разбира, че подобна политика е по-скоро във вреда, отколкото помага на преследването на целта за евротурнирите всеки сезон. Въпреки редовното участие в Лига Европа през последните сезони, мачовете в континенталните турнири най-вече пречат на представянето на тима в Лига 1. Още повече, че Сент Етиен не успява да мине 1/16-финалите на Лига Европа. Преди година на тази фаза „зелените“ отпаднаха от Базел, а през този сезон от Манчестър Юнайтед.

Освен това настоящият сезон е бедствие за тима от „Жофроа-Гишар“, огромна стъпка назад в сравнение с миналите постижения. Въпреки това отборът успява да се държи в първата половина на класирането благодарение на спечелени в последните минути на мачовете точки, дошли след скучни и слаби игри. В момента Сент Етиен е седми, но тази позиция не е спечелена лесно. Кристоф Галтие трябваше да се справя с голям брой контузени играчи и изцеден физически отбор, който водеше битка на местно и континентално ниво. Докато през миналите сезони това сякаш не оказваше влияние на представянето на „зелените“ в Лига 1, сега умората е видна.

Пет мача преди края и след домакинския двубой с Рен в неделя, ситуацията изглежда отчайваща. Отборът не е във форма и изостава на шест точки зад Марсилия, които заема последното място, даващо шанс на участие в Лига Европа. Нулевото равенство на марсилци като гост на Нанси в петък изглежда даде надежда на Сент Етиен, но вместо това тимът на Кристоф Галтие направи 1:1 у дома срещу Рен.

Без сериозни инвестиции едва ли „зелените“ ще могат да се борят с богатите ПСЖ, Монако, Лион и Марсилия в битката за Европа. Клубът опита да замени продадените Обамеянг, Пайет, Матюиди и Макс-Ален Градел, но евтините попълнения се оказаха провал, а клубната академия не успя да произведе играчи с качества за Лига 1.

Всички тези фактори сочат, че изглежда е време Сент Етиен да поеме нова посока. С нов треньор, нов стил и вероятно с нови приоритети. Кристоф Галтие изведе „зелените“ колкото е възможно по-нагоре и вероятно друг няма да може да повтори успехите му, но по всичко личи, че е време за раздяла между треньор и клуб.
Адам УАЙТ и Ерик ДЕВИН, в. „Гардиън“
Превод: Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ