Бразилия разби с класическото 3:0 Аржентина в голямото дерби от световните квалификации в Зона Южна Америка. На "Ещадио Минейрао" в Бело Оризонте всъщност нямаше дерби, след като Неймар и съотборниците му нанесоха звучен шамар на "гаучосите" начело с Лео Меси. След изразителния успех бразилците се откъснаха на 8 точки пред големия си съперник във временното класиране. "Селесао" има 24 и оглавява класирането, с 1 точка повече от втория Уругвай.

Аржентина oстава с 16 точки на шестото място, което не дава право дори на участие в допълнителен бараж за класиране на шампионата на планетата, а до края на квалификациите остават седем кръга.

Мачът в Бело Оризонте започна с активна игра и на двата отбора. В петата минута реферът показа, че няма да толерира груба игра, като показа жълт картон на Фернандиньо за нарушение срещу Меси в средата на терена. Преди това именно звездата на Барселона отправи първия удар към вратата на Бразилия, но без успех. В 17-ата минута Фернандиньо извърши ново нарушение срещу Меси, но беше пожален и не получи втори жълт картон въпреки претенциите на аржентинците.

В 25-ата минута "селесао" поведе в резултата чрез Фелипе Коутиньо, който направи отличен рейд и от границата на наказателното поле стреля силно и прати топката неспасяемо в мрежата на Ромеро - 1:0.

След получения гол аржентинците започнаха по-сериозно да поглеждат към вратата на Бразилия. В 34-ата минута Меси беше фаулиран от Миранда, но от прекия свободен удар стреля право в стената. В 41-ата Ди Мария изведе чудесно Емануел Мас в наказателното поле, но вместо да подаде към Игуаин, футболистът на Сан Лоренцо реши да нанася удар, който беше без успех.

В добавеното време на първата част Бразилия нанесе втория си удар. Неймар удвои след светкавична контраатака. Това беше гол номер 50 за звездата с националната фланелка, като пред него във вечната класация останаха само трима - Ромарио с 55, Роналдо - 62 и Пеле със 77.

В началото на втората част Меси имаше шанс да намали резултата, но без успех. В 54-ата минута Сабалета спаси сигурен трети гол, след като изчисти топката пред голлинията след удар на Паулиньо. Все пак в 58-ата минута Паулиньо отбеляза, след като Ренато Аугусто успя да му върне топката и този път нападателят на китайския Гуанджоу Евъргранде не сгреши - 3:0.

Третото попадение окончателно прекърши "гаучосите", които дори не съумяха да стигнат до почетен гол. Бразилия дори имаше шанс за още по-изразителен успех, но в 84-ата минута Фирминьо не успя да засече топката след прострелно центриране на Неймар.

Така "златистите" вече имат 44 победи в съперничеството си с Аржентина срещу 38 за съперника, равенствата са 25.

Бразилия няма загуба от Аржентина вече 11 мача у дома. Последното поражение на "селесао" като домакин от "гаучосите" е от 1998 година - 0:1 в приятелска среща.

БРАЗИЛИЯ: Алисон, Дани Алвеш, Маркиньос, Миранда, Марсело, Фернандиньо, Паулиньо, Ренато Аугусто, Филипе Коутиньо, Неймар, Габриел Жезус

АРЖЕНТИНА: Ромеро, Сабалета, Отаменди, Фунес Мори, Мас, Перес, Биля, Масчерано, Ди Мария, Меси, Игуаин

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ