От следващия сезон нов отбор ще притеснява конкуренцията в аматьорския футбол на хамбургския регион. В момента в процес на основаване е ФК България. Отговорни за новия проект са трима приятели. Това са 28-годишните Асен Илиев и Билял Мустафов и 54-годишният Клаус Скарупке. Илиев, който ще бъде президент на клуба, има мачове в Юношеската бундеслига, а след това е играл за аматьорските Зюдерелбе и Тюркие. Мустафов, настоящ играч на Тюркие, е избран за треньор на отбора. Вицепрезидент ще бъде Сарупке, който е бивш юноша на Сюдерелбе и е играл за Моорбургер.

Вече е събран първият състав на отбора, като част от играчите се познават добре, тъй като са играли заедно в различни отбори в България. Идеята за създаване на български отбор в Германия се е появила преди няколко години. Основателите на ФК България се надяват, че по този начин ще накарат много българи в Германия да започнат да спортуват.

„Всички наши сънародници могат да се чувстват добре дошли в клуба. Той е основан с такава цел, но ще приемем и играчи от други народности. Целта ни е да помогнем за интеграцията на хората от други държави, живеещи в Германия. Много от тях не говорят добре немски. Участието в отбора ще им помогне да преодолеят тази пречка, тъй като със сигурност ще имаме и германци в отбора“, заяви Асен Илиев (на снимката ляво) пред „Радио Хамбург“.

Регистрацията на клуба ще бъде завършена до края на месеца, а след това ще останат съвсем малко пречки за участието на отбора в аматьорските първенства на региона. Илиев признава, че повечето българи са събрани в отбора чрез социалните мрежи и специални плакати. Вече са събрани 21 играчи, които са много добри футболисти. Първата основна цел за клуба е утвърждаване в аматьорската лига, а в дългосрочен период задачата е изкачване в по-горно ниво на първенството.

„Единственото, което ме интересува е първото място в класирането. Позициите по-надолу не са за нас“, коментира амбициозният треньор Мустафов (на снимката вдясно). Според „Радио Хамбург“ той ще има на разположение футболисти, които имат опит в българската „Б“ група и са доказали уменията си в редица аматьорски отбори в Германия.

В момента ФК България води тренировки в различни закрити футболни зали, тъй като все още няма собствен терен. Ентусиазмът обаче е всеобщ и на заниманията присъстват поне по 15 играчи. Те сами плащат за наема на помещението. Целта на клуба е всички да се чувстват като членове на семейство.

„Искаме всички да се гордеят, че може да представляват България по терените на Германия. Целта ни е да се представим добре на терена и да се приберем удовлетворени по домовете си. Искаме всеки мач да бъде събитие, в което да участват нашите деца и съпруги. След срещите ще се събираме заедно, а ще бъдем щастливи, ако и съперникът празнува заедно с нас“, допълни Илиев.

ФК България вече има изиграни три контролни мача. Записани са две победи над Космос Ведел 3 (6:0 и 5:2), както и успех над Зееветал (4:2). С голове до момента са се отличили Билянт Мустафов (4), Бюлент Исмаилов (3), Меджид Меджидов (2), Силвестър Иларионов (2), Джейхан Джемал, Асен Илиев и Светлин Седевчев (по един).